El passat 2 de febrer l'Oficina Nacional d'Inspecció del Frau (ONIF) —organisme dependent del Ministeri d'Hisenda— va remetre un informe a l'Audiència Nacional en el qual situava l'origen de la trama de presumpta corrupció per la venda de mascaretes del cas Koldo en el rescat d'Air Europa per part del govern espanyol. En concret, Hisenda destaca el paper que va tenir un dels considerats com a comissionistes de la presumpta organització criminal, Víctor de Aldama, que era un "consultor en l'ombra del grup d'empreses d'Air Europa" durant el rescat, un fet que va permetre que establís una "proximitat amb determinats funcionaris" del Ministeri de Transport, segons ha avançat El Periódico de España. De Aldama també va cobrar de Globalia —holding empresarial de la companyia aèria— quan es negociava el rescat. L'empresari va incloure en els comptes de la seva empresa MTM 180 uns ingressos de 140.000 euros. A més, el 2020 abans de l'esclat de la pandèmia es va reunir amb el conseller delegat de Globalia, Javier Hidalgo, i amb la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez per oferir-li diversos negocis

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?

 

El paper del comissionista

L'informe d'Hisenda apunta que "de totes aquestes relacions i especialment la que afirma el senyor de Aldama de la seva participació en les negociacions d'Air Europa amb el Ministeri de Transports per l'anomenat 'rescat de la companyia' —amb 475 milions d'euros el 2020— es va forjar el negoci amb l'oferiment de mascaretes pel senyor De Aldama al Ministeri". I afegeix que les negociacions entre el Ministeri i la companyia "segons va declarar el senyor De Aldama, la seva proximitat amb determinats funcionaris i sobretot, la coincidència temporal —març del 2020— va propiciar l'oferiment de les mascaretes, del seu transport i del seu preu i l'acceptació pel Ministeri". "A això cal unir el fet que el procediment administratiu de contractació d'emergència va facilitar la rapidesa i la falta de concurrència", cita l'informe. 

L'informe apunta que "s'insisteix que el senyor De Aldama va reconèixer tot l'exposat i per asseverar-lo es va remetre en les seves explicacions a determinats funcionaris del Ministeri de Transports amb els quals negociava, especialment el rescat d'Air Europa, als quals va fer arribar la seva proposta per a facilitar les mascaretes requerides pel Ministeri". L'Agència Tributària considera un fet rellevant l'entorn de les negociacions "que per les dates, coincideix amb el moment previ a l'inici de la pandèmia". A més, assegura que la decisió del govern espanyol de permetre la contractació pública "sense concurs, sense concurrència, sense publicitat i en cas d'emergència", el que porta a creure que "l'elecció i designació del proveïdor d'aquest material es realitzés a plena voluntat del comprador públic". A més, fa referència a la "relació política" entre els governants socialistes de les administracions públiques que van comprar mascaretes i "l'èxit dels primers contractes va suposar que altres entitats públiques contractessin Solucions de Gestión, SL", empresa de Juan Carlos Cueto, el que és considerat com el capitost de la trama. "Aquesta Inspecció entén que Soluciones de Gestión SL és una adjudicatària formal i no a qui realment se li va assignar la compra de mascaretes. En cas de ser així, possiblement, amb el perfil analitzat, no hauria resultat la més idònia en un procediment públic de contractació si s'hagués valorat l'experiència".

Contractes sospitosos

L'Agència Tributària ha analitzat els contractes públics i va detectar "importants llacunes, potser pròpies de la situació d'emergència, en els quals els adjudicataris del contracte semblen diferents dels que es reconeixen com a tals". Assenyala que el primer client de la trama va ser el ministeri de Transports amb Puertos del Estado, pocs dies després ADIF. Posteriorment, va ser el torn de ministeri de l'Interior, del govern de les Balears i del de Canàries. L'informe destaca que "els imports i les unitats contractades són molt elevats". Soluciones de Gestión, SL va adquirir un total de 22.568.120 unitats, de les quals va vendre 21.886.750 unitats el 2020. El 2021 es van lliurar 701.370 mascaretes, de les quals 566.000 van ser a Canàries. Els organismes públics implicats han afirmat a hisenda que van contractar aquestes empreses perquè ho havia indicat el ministeri de transports en mans de José Luis Ábalos, que comptava amb l'assessorament de Koldo García. Balears i Canàries han afirmat que van triar l'empresa perquè els hi va arribar "un oferiment per correu i es va triar per comissió tècnica". 

Amb tot, la inspecció d'Hisenda situa Víctor de Aldama com el promotor del cas Koldo "sent aquesta persona també qui va oferir el negoci al Grup Cueto". "Per tant, Soluciones de Gestión no va ser la societat que va merèixer la confiança del Ministeri, sinó una societat interposada per la persona triada", adverteix l'informe. "De Aldama va informar sense gènere de dubtes sobre la seva participació en el contracte. De manera clara va traslladar a aquesta Inspecció que va ser ell qui havia proposat al Ministeri de Transports en els primers dies de la pandèmia vendre'ls les mascaretes que necessitessin donades les seves relacions amb empreses de transport aeri i amb intermediaris de proveïdors xinesos. Aquesta proposta va ser acceptada pel Ministeri, i per això va contactar amb Juan Carlos Cueto, al qual el coneixia d'altres negocis, perquè l'ajudés amb el finançament del negoci i amb la part logística i jurídica", conclou.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!