Diverses entitats de juristes, ONG de drets humans i familiars dels presos polítics han presentat aquest dijous, a pocs dies de l'inici del judici als líders independentistes, un informe que analitza exhaustivament les vulneracions de drets fonamentals que s'han produït a Catalunya des del 2017 fins ara arran del conflicte polític amb l'Estat espanyol.
L'informe 'España - Catalunya, más de diez años de conflicto político, más de un año de violaciones de derechos humanos y de represión', de més de 100 pàgines, es basa en nombroses fonts oficials per intentar evidenciar que les institucions estatals han perjudicat drets i llibertats públiques com la d'expressió i reunió, participació política o la pròpia seguretat. El seu autor principal, Jordi Palou-Loverdos, ha lamentat que l'Estat no hagi fet cas a les diverses advertències i recomanacions sobre aquests fets realitzats per organismes internacionals.
Des de més d’un any nombroses veus i entitats defensores dels drets humans han alertat sobre la "constant vulneració" de drets fonamentals a l'Estat espanyol, especialment pel que fa a Catalunya. L’alerta es va generar el setembre i octubre del 2017, i des d’aleshores fins avui en dia s'han reiterat, i especialment a les portes d’un judici al Tribunal Suprem que "culmina una instrucció criminal qüestionada nacional i internacionalment".
Posar en evidència la violació de drets
L’informe estarà a la disposició dels observadors internacionals, d’organismes internacionals públics i organitzacions internacionals de defensa de drets humans i experts nacionals i internacionals, per tal de posar en evidència les violacions de drets humans i que es prenguin les mesures que corresponguin.
Jordi Palou-Loverdos, advocat especialista en dret penal nacional i internacional i drets humans, ha elaborat aquest l’informe per a l’Associació Catalana pels Drets Civils, i compta amb el suport del Col·lectiu Praga, Associació Atenes Juristes pels Drets Civils, Drets, Novact, FundiPau, Human Rights Cat, Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, Associació d’Afectats 1 d’octubre, Grup d’Empordanesos i Empordaneses per la solidaritat, Voluntaris Dret Defensa Girona, Sociedad Humana, Grup de Juristes Roda Ventura i Associació d’Advocats Voluntaris 1 d’octubre.
Al document s’analitzen resolucions i decisions de tots els organismes dels poders fàctics que sustenten l’Estat, així com també resolucions judicials d’altres tribunals a nivell nacional i internacional, i recomanacions de l’ONU així com del Consell d’Europa. També es recull amb detall totes les fonts de documentació i informació, inclosos experts juristes, advocats de la defensa, i acusació de les diferents causes, víctimes de les agressions policials, representants d’associacions de víctimes, polítcs, politòlegs iong’s especialitzades en drets humans.