Els lletrats del Senat han conclòs que la proposició de llei d'amnistia és inconstitucional en un informe que critica la tramitació i el fons d'aquesta norma, que denomina com a "reforma encoberta de la Constitució", encara que la Mesa de la Cambra Alta, amb majoria del PP, decidirà tramitar-la malgrat la insistència de Vox, informa l'agència Europa Press aquest dilluns. Segons el text de l'informe, la secretaria general, encapçalada per la nova lletrada major del Senat, Sieria Mucientes, exposa els diferents motius pels quals considera que és inconstitucional aquesta norma.
"La proposició de llei incorreria en motius d'inconstitucionalitat per vulnerar diversos principis, valors i drets fonamentals que es contenen a la Constitució", resa un dels paràgrafs de l'informe dels lletrats. Així mateix, el text assenyala que "els vicis d'inconstitucionalitat no podrien depurar-se en aquesta fase ni en cap altra, ja que suposa una invasió del contingut essencial de diversos drets fonamentals i de la separació de poders, que són les dues notes característiques del concepte de constitució".
L'informe complet de la Comissió de Venècia
El resultat de l'informe del Senat es coneix després de fer-se públic també aquest dilluns l'informe complet de la Comissió de Venècia. "L'alliberament immediat de les persones beneficiàries de l'amnistia que es troben a la presó i la cancel·lació de les ordres de detenció són conseqüències lògiques de l'esborrament retrospectiu de la responsabilitat penal". És una de les conclusions de l'informe de la Comissió de la Venècia sobre la llei d'amnistia, que s'ha publicat íntegrament aquest dilluns i que esgrimeix que les amnisties no vulneren la separació de poders. Esfondra així un dels arguments que ha repetit de manera recurrent el Partit Popular des de fa mesos. El dictamen de l'òrgan consultiu del Consell d'Europa, que no és vinculant, afirma que, en el cas català, l'amnistia afecta "totes les fases del procediment" (s'eliminen els processaments pendents, no s'inicien de nous, s'anul·len les condemnes i no s'executen les sancions). L'informe assevera que si qui pren "la decisió sobre si l'individu es beneficia de l'amnistia" (a partir dels criteris generals continguts a la llei) és un jutge, l'amnistia "s'ajusta al principi de separació de poders".
La Comissió manifesta que "els jutges estan obligats a aplicar la llei, tant en cas de canvis en la legislació penal com en cas d'amnistia" i "celebra" que "no hi hagi cap conseqüència" (tampoc sancions disciplinàries) si els jutges incompleixen el termini de dos mesos per aplicar l'amnistia. El dictamen, sol·licitat pel Senat i pel president de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, es va aprovar a Venècia divendres, quan es van conèixer els principals arguments, però no ha estat fins al cap de tres dies que s'ha difós la versió completa.