L'informe enviat pel cos de Mossos d'Esquadra al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena conté diversos errors importants, alguna falsedat i també conclusions equivocades fruit del desconeixement absolut sobre com es va produir l'arribada del president Carles Puigdemont a Barcelona, el seu desplaçament fins a l'Arc de Triomf el matí del passat 8 d'agost i el seu retorn a França per carretera travessant la frontera de la Jonquera. La reconstrucció d'aquelles hores crucials duta a terme per un equip d'ElNacional.cat amb diverses persones implicades en la càpsula de seguretat de Puigdemont i amb el petit nucli coneixedor de l'operatiu per esquivar la seva detenció permet posar negre sobre blanc els fets.

La conclusió a la qual s'arriba només pot ser una: l'informe enviat a la secció 4 de la sala segona del Tribunal Suprem referent a la causa especial 003/0020907/2017 de data 17 d'agost de 2024 i que consta de 24 pàgines sobre l'operatiu policial del passat 8 d'agost de 2024 queda desmentit o matisat per persones que sí que eren al lloc i que han facilitat a ElNacional.cat dades o anàlisi suficient respecte a diferents asseveracions de l'informe policial que resulten inexactes o que senzillament no són certes.

ElNacional.cat analitza, seguidament, el que diu l'informe policial (IP) dels Mossos (en lletra negreta) i el que va succeir en realitat, segons ha pogut saber aquest diari (EN, en lletra rodona) des de les primeres hores en què la policia catalana assenyala que va iniciar l'operatiu fins al seu desmantellament definitiu. L'operatiu es va tancar sense cap resultat, malgrat l'activació dues vegades de l'operació Gàbia durant el dia 8 d'agost, que va provocar un col·lapse descomunal a Barcelona i en diverses carreteres de la conurbació de la capital catalana i, sobretot, les que portaven a la frontera amb França.

25 hores prèvies de Puigdemont a Barcelona

INFORME POLICIAL: "Les accions policials que es van establir es van iniciar a les 22:00 hores del dia 7 d'agost, en la denominada Fase Prèvia, i van finalitzar les 06:00 hores del dia 8 d'agost. Durant aquesta fase es va realitzar un control i vigilància tant del parc de la Ciutadella com de l'entorn més pròxim al Parlament de Catalunya".

Investigació ElNacional.cat: L'operatiu policial es va activar quan el president Carles Puigdemont feia exactament 25 hores que era a Barcelona.

Vigilància en hotels

IP: "Es desplegaran set efectius uniformats amb motocicleta del Grup Regional de Seguretat Ciutadana realitzant funcions de protecció del perímetre i accessos del parc de la Ciutadella, de patrullatge dinàmic intensiu en el perímetre exterior del parc de la Ciutadella i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i de patrullatge a l'interior del parc de la Ciutadella".

EN: S'ometen les vigilàncies que els Mossos d'Esquadra van dur a terme en diversos hotels de Barcelona i que estaven compostes per almenys dos equips, un d'uniformat i un altre de paisà.

IP: "Es van desplegar tres equips de la Unitat de Drons, un d'ells ubicats a l'entorn del passeig Lluís Companys, un altre ubicat a la zona del Parlament i el tercer a disposició del responsable del dispositiu".

EN: Aquest tercer operatiu és el que després es va enviar a cobrir la zona de l'escenari. Tanmateix, no va arribar fins a les 10:45-11:00 hores del matí, segons els testimonis consultats. En cap cas no va arribar abans d'aquella hora.

On eren els Mossos

IP: "Es van desplegar quaranta efectius de la Comissaria General d'Informació; amb la següent distribució:

  • Dos comandaments policials al Centre de Coordinació.
  • Dotze efectius en tasques de seguiment de les mobilitzacions que es produïssin (8 a la zona del passeig Lluís Companys i 4 a la zona denominada Porta 1).
  • Quinze efectius a l'interior del perímetre del parc de la Ciutadella.
  • Set efectius especialitzats en funcions de vigilàncies i seguiments, ubicats a l'exterior del parc de la Ciutadella.
  • Quatre efectius a la zona de la Ciutat de la Justícia."

EN: No és cert, segons els testimonis. A la zona de l'escenari es van detectar més de 10 efectius diferents i en seguiments realitzats al diputat i estret col·laborador del president, Jami Matamala, i a l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, almenys quatre efectius diferents.

 

IP: "Per detectar el senyor Puigdemont a la part exterior del parc es van desplegar els efectius de la CGINF anteriorment referenciats, aquests efectius tenien com a missió la detecció, seguiment i control del senyor Puigdemont, de manera que l'escenari que s'havia plantejat com a més probable, basat en un intent d'accés del senyor Puigdemont protegit per una multitud de persones, pogués ser controlat en tot moment pels efectius policials"

EN: Aquí s'entra en l'àmbit de les indefinicions, perquè, segurament, part d'aquests efectius eren els que eren entorn de l'escenari.

IP: "Des de la Comissaria General d'Informació, el dia 7 d'agost, es va contactar amb tots els responsables de seguretat dels partits polítics amb representació parlamentària. A tots ells se'ls va informar que haurien d'accedir al parc de la Ciutadella el més aviat possible (entre les 08:00 i les 08:30 hores), que havien d'accedir per la Porta 1 i que, en cas de trobar-se amb algun problema, disposaven d'un comandament de contacte de la CGINF al qual informar d'aquesta incidència".

EN: Aquesta informació és inexacta, ja que els electes de Junts eren a un altre lloc a aquella mateixa hora, al costat de l'escenari. Al president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, se li va concretar que hi hauria un dispositiu d'escortes dels Mossos al qual podria cridar per a qualsevol incidència que es produís.

IP: "A partir de les 07:00 hores del dia 08 d'agost es van començar a concentrar persones al voltant de la zona de l'Arc de Triomf. Els efectius de la Comissaria General d'informació desplegats a la zona van observar que s'havien instal·lat unes tanques de seguretat (d'aproximadament 180 cm d'alçària) que formaven un perímetre a la zona posterior, laterals i per davant de l'escenari que s'havia col·locat just davant del monument (aquesta disposició de les tanques aïllava per complet la zona de l'escenari i la zona posterior [backstage])".

EN: Això contradiu la informació anterior sobre els efectius que hi havia al costat de l'escenari.

IP: "En relació amb les tanques de seguretat instal·lades a la zona posterior, els laterals i per davant de l'escenari hem de destacar que es van cobrir totalment amb unes lones de color negre que impedien tenir visió de l'interior de la zona. Els efectius de la Comissaria General d'Informació van comprovar que totes les tanques estaven unides i assegurades mitjançant un sistema de brides de plàstic i van comprovar que hi havia una única zona habilitada com a accés/sortida situada just a la zona posterior (la zona més allunyada de l'escenari)".

EN: És a dir, sí que hi havia efectius policials al costat de l'escenari.

IP: "Els efectius de la Comissaria general d'Informació van comprovar que a la zona exterior de les tanques de seguretat s'havien ubicat un gran nombre de ciutadans que realitzaven el que semblaven tasques de control i vigilància: entre aquestes persones van detectar que hi havia algunes d'elles que portaven un barret de palla, d'altres portaven una gorra fosca de beisbol i d'altres no portaven res al cap. En observar el que semblava una acció organitzada per controlar l'accés a la part interior del perímetre de tanques de seguretat, es van donar instruccions a vuit efectius de la Comissaria General d'Informació per situar-se a la zona exterior d'aquest perímetre i controlar el que pogués anar succeint. Al llarg del Passeig Lluís Companys es van situar set efectius més de la Comissaria General d'lnformació i es va desplaçar una motocicleta camuflada de la Unitat de Vigilàncies i Seguiments de la CGINF, la qual es va ubicar en una zona en la qual ja es trobaven disponibles tres motocicletes del Grup Regional de Seguretat Ciutadana."

EN: Això torna a desmentir el mateix informe sobre la ubicació d'agents.

IP: "A partir d'aquest moment es procedeix a realitzar dues narracions sobre els fets ocorreguts. La primera està basada en les manifestacions de l'agent amb TIP 14764, adscrit a la Comissària General d'Informació, i que va ser l'únic efectiu policial que va observar visualment el succeït. La segona narració està basada en les imatges obtingudes pels drons policials i que han estat visualitzades a posteriori".

EN: El dron no va arribar, segons els testimonis directes, fins a les 10:45-11:00 hores.

Com va sortir Puigdemont

IP: "L'agent va observar com, en finalitzar el parlament sobre l'escenari, el senyor Puigdemont va baixar per unes escales i es va introduir en una de les carpes situades a l'interior de la tanca. L'agent va poder seguir sense cap dubte la maniobra realitzada pel senyor Puigdemont ja que la seva alçada li permetia mirar per sobre de les tanques i va mantenir control visual en tot moment del que passava dins de la tanca. L'agent va observar que, mentre el senyor Puigdemont es trobava dins de la carpa, just davant de la mateixa es col·locaven unes cinquanta persones distribuint-se en files de tres columnes amb els braços entrellaçats i que totes aquestes persones portaven una gorra de palla. També va observar com altres persones, a l'interior de la tanca, es col·locaven un altre tipus de barret, concretament una gorra."

EN: L'agent no va poder veure res perquè de l'escenari es va accedir directament a la carpa que estava ubicada al costat esquerre de l'entarimat —mirant en sentit al Parlament— i aquesta part estava coberta per la mateixa columna de l'Arc de Triomf.

IP: "Sobre les 09:05 hores va observar com un grup de tres persones es van apropar a la zona exterior de la tanca, just a l'altura del carril de sortida de l'aparcament subterrani SABA situat al Passeig Lluís Companys sentit Besòs. Aquestes tres persones van manipular les brides que subjectaven les tanques i les van tallar de manera que es va facilitar una possible entrada/sortida a l'interior de la tanca (al marge de l'accés superior pel qual havia entrat minuts abans el senyor Puigdemont). L'agent va observar, de forma clara i sense cap dubte, com el senyor Jordi Turull amb una gorra fosca de beisbol al cap sortia de l'interior de la tanca a través del pas habilitat per les tres persones anteriors. També va observar sense cap dubte com el senyor Puigdemont es col·locava una gorra igual a la del senyor Turull i sortia de l'interior de la tanca just darrere del senyor Turull."

EN: Fals. Al president Puigdemont no el va poder veure, perquè no el va veure ningú, i les brides es van tallar des de dins de la carpa i no des de fora. Sí van veure el secretari general de Junts, Jordi Turull, i van deduir que Puigdemont també hi era. Però el president va passar de la carpa al cotxe sense ser vist. Turull es va confondre, va donar la volta al vehicle, la qual cosa va permetre que el veiessin i el fotografiessin. 

IP: "Mentre els polítics van començar a caminar en comitiva cap al Parlament protegits per la multitud de ciutadans que van formar un passadís, un vehicle conduït per una dona es va situar al costat de la tanca, un grup de persones va tallar les brides que subjectaven les tanques i d'una de les carpes va sortir precipitadament i amb elements per camuflar la seva identitat el senyor Puigdemont (es va desprendre de l'americana i es va col·locar una gorra de beisbol)"

EN: Fals. En cap moment el president no es va desprendre de la seva americana perquè, entre altres coses, portava la insígnia de la Generalitat i estava previst que si se'l detenia fos vestit formal.

No va entrar a Circumval·lació

IP: "09:25:29 El vehicle s'ha perdut de vista al passeig Circumval·lació."

EN: Fals. El vehicle, ni aquest ni cap altre, no va entrar en cap moment al passeig de Circumval·lació.

IP: "És molt rellevant destacar que en la data d'acabament d'aquest informe després no s'hagi publicat cap imatge en la qual s'observi el senyor Puigdemont sortint de la carpa, travessant la tanca i pujant al vehicle. Cap persona dels centenars que eren a la zona i cap mitjà de comunicació no ha aconseguit obtenir imatges d'aquell moment. Tan sols s'ha pogut localitzar un vídeo difós per xarxes socials en el qual es veu l'accés al vehicle blanc per part del senyor Turull i la marxa del mateix de la zona."

EN: Això és cert, no hi ha imatges del president Puigdemont pujant al cotxe perquè eren impossibles d'obtenir i això, a més, desmenteix l'agent que diu haver-lo vist pujar-hi.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!