Els Mossos d’Esquadra qüestionen el jutge del cas Volhov ‑ que investiga el finançament en el moviment independentista i l’entorn de l’expresident Puigdemont‑, en un informe que l'octubre passat van dirigir al titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiencia Nacional per aclarir-li les “falses” acusacions i el muntatge que volia fer l’equip del comissari jubilat José Manuel Villarejo, un dels caps de la policia patriòtica del PP, contra el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

La Comissaria General d’Investigació Criminal dels Mossos és l’autora d’aquest informe, refusat pel jutge de Madrid, que investiga Villarejo en el cas Tàndem (i en secret la causa de Tsunami). En l’informe, de divuit planes, s’intenta contextualitzar un àudio del novembre de 2009, difós per La Razon, entre Villarejo i altres dos comensals per implicar Trapero, que llavors era intendent, en un cas de drogues, per tal de desacreditar-lo perquè investigava responsables de la policia espanyola en casos de corrupció a Barcelona.

En la conversa, registrada el 3 de novembre de 2009, intervenen l’excomissari José Manuel Villarejo i l’exinspector del CNP Antonio Giménez Raso, també investigat en el cas Tàndem, i que demana implicar Trapero  (de qui Villarejo llavors no sap ni qui era), el fiscal difunt David Martínez Madero (l’informe dels Mossos s’equivoca en el nom i li posa “Antonio”) i el confident  policial Manuel Guitérrez Carbajo en una causa  perquè  se’ls investigui a l’Audiencia  Nacional i puguin escoltar les seves converses. El tercer comensal és José Luís Olivera, llavors comissari en cap de la UDEF. 

Protegir un confident

Bona part de l’informe, però, es dedica a criticar una investigació del magistrat Joaquín Aguirre, titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, iniciada el 2009 per tràfic de drogues i  batejada amb el nom cas Macedonia. Se sosté que es va obsessionar a investigar i imputar tota una unitat policial de la Comissaria d’Investigació, “perjudicant-los durant deu anys fins a tancar-se”, sense cap imputació. Segons els Mossos, el jutge Aguirre es creia que li havien amagat la relació de l’acusat de narcotràfic José Miguel Bono amb Manuel Gutierrez Carbajo, que descriuen com a “testimoni clau” en diferents operacions i que alhora els feia de confident, extrem que – segons algunes fonts- no haurien comunicat explícitament al magistrat i per això va recelar del cos policial català.

En el cas Macedonia, la policia catalana hi veu la col·laboració de persones properes a Villarejo, així com de l’acusació popular de Manos Limpias  i del mateix jutge per qüestionar els Mossos. En la investigació, es van indicar que hi havia converses entre Carbajo i  Trapero, a qui, certament, el jutge va estar a punt d’imputar.

 

Trapero declarà de testimoni

El més curiós de tot és que aquest informe policial, signat per l’intendent Antoni Rodríguez cap de la Comissaria General d’Investigació Criminal dels Mossos i que havia de desemmascarar Villarejo, ha servit ara per ajudar Gutierrez Carbajo, que dimecres passat va començar a ser jutjat pel cas Macedonia,  juntament amb una desena de persones més, acusades de tràfic de drogues. L’advocat de Gutiérrez Carbajo va presentar al tribunal de la secció 3a de l’Audiència de Barcelona aquest informe dels Mossos que qüestiona la investigació del jutge Aguirre, i, per tant, les acusacions contra  el seu client.

En l’informe, s’exposa que Carbajo també havia de ser perjudicat per Villarejo perquè va ser un testimoni clau en el cas dels prostíbuls Ribera I Saratoga de Castelldefels, on va declarar que caps de la policia espanyola cobraven per alertar els  amos dels locals d’escorcolls. La fiscal  del cas, Ana Gil, demana  per Gutiérrez Carbajo onze anys de presó. Mai es va trobar droga a casa seva, però, rebia diners del grup pels seus contactes, segons la fiscal, la qual ha refusat que s’incorpori l’informe del Mossos  com a prova en el judici. El tribunal  ho ha de resoldre.

“El jutge instructor va desenvolupar al llarg de la investigació, en termes usats per la fiscal, un profund perjudici que el va portar a sostenir la seva teoria i  a enriquir-la a còpia de decidir sense límit noves diligències a mesura que les que es practicaven no li oferien el resultat volgut”, sosté l’informe dels Mossos de l’instructor del cas Macedonia.

En el judici del cas Macedonia, també es jutja  un subinspector dels Mossos que estava destinat a Vilanova i la Geltrú, Josep Ranea, a qui el grup de Carbajo tenia comprat amb un sou de 1.000 euros al mes i altres regals perquè els informés d’operacions policials per evitar que els enxampessin.  La fiscal li demana onze anys de presó. El judici, iniciat aquesta setmana amb les qüestions prèvies, es reprendrà  al gener i és previst que el major Trapero declari  com a testimoni, així com a caps de la Guàrdia Civil.

El cas Volhov

El cas Volhov va  esclatar el novembre de l’any passat, quan la Guàrdia Civil va fer una desena de detencions per ordre del  magistrat Joaquín Aguirre per aclarir si hi havia hagut desviament de fons públics per finançar el moviment independentista, especialment a l’exili. L’estiu passat, el jutge instructor va prorroga la investigació sis mesos més en considerar hi ha indicis delictius de l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell i de l’exlíder de CDC David Madí per fer negocis “aprofitant els seus contactes polítics”. També implica el cap de l’oficina de l’expresident Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l’empresari Oriol Soler. Hi afegeix que la societat Iniciatives Events per obtenir adjudicacions hauria comès malversació de fons públics continuada “afectant gran varietat de persones de rellevància pública", segons la Guàrdia Civil.

 La Guàrdia Civil va ser qui va escollir posar a aquesta operació el nom de Volhov, que va causar molta polèmica perquè és el nom d’una batalla de les forces de l’Alemanya nazi, al costat de les quals va participar la División Azul a Rússia. El cos armat va  explicar als periodistes que el nom  del cas era un error, però no va fer cap nota oficial per aclarir-ho.  Va indicar que el nom correcte és Voloh, que fa referència a una deessa eslava.

A la investigació de Barcelona hi surt Rússia, ja que Víctor Terradellas, exdirigent de CDC i investigat en un cas de corrupció a la Diputació de Barcelona que dona pas al cas Volhov, assegura en una conversa, enregistrada i guardada per ell, que dirigents russos van dir-li que enviarien uns 10.000 soldats per ajudar al procés d’independència de Catalunya. En aquest àudio, Vendrell i Madí, per separat, es mostren  incrèduls a aquesta afirmació.

 

Foto principal: Sala de l'Audiència de Barcelona, on des de dimecres passat es jutja els acusats del cas Macedònia  / M.P.