Demolidor informe del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de les Nacions Unides que considera arbitrària la privació de llibertat d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i reclama la seva posada en llibertat “immediata”, alhora que demana que es porti a terme una investigació "exhaustiva i independent" de les circumstàncies que han provocat aquesta situació i que s'adoptin mesures contra els responsables de la violació dels seus drets.
L’informe, que ja ha estat enviat al govern espanyol, reitera que la privació de llibertat de Junqueras, Sànchez i Cuixart és arbitrària i contravé tant la Declaració Universal dels Drets Humans com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. L'estat espanyol, com a Estat membre de les Nacions Unides, té l’obligació de seguir les recomanacions d’aquest organisme en matèria de drets humans.
El grup de treball analitza quatre qüestions: presumpció d’innocència, presó preventiva, el dret a ser jutjat per un tribunal competent i imparcial, i el dret a disposar de temps i mitjans adequats per a la seva defensa. Així determina que l’empresonament de tots tres es va fer “en detriment de garanties fonamentals” d’un procés i judici just, “en particular, la presumpció d’innocència, ser jutjat per un tribunal competent i imparcial, i a la defensa adequada”.
Presumpció d’innocència
L’informe afirma que es va violar la presumpció d’innocència de Junqueras, Sànchez i Cuixart vistos els pronunciaments d’alts funcionaris de l’Estat “que han mostrat a la ciutadania una anticipada responsabilitat penal dels detinguts” que han pogut arribar a influir en els òrgans judicials.
Com a exemple, les declaracions Soraya Sáenz de Santamaría on es vantava d’haver decapitat els partits independentistes, o del ministre de l’Interior Juan Ignacio Zoido que es va referir als líders independentistes com a imprudents, perillosos o rebels.
Presó preventiva
El grup de treball recorda que “és norma establerta de dret internacional que la detenció preventiva sigui l’excepció i no la regla, i que ha d’ordenar-se pel menor temps possible”. En el cas de Junqueras, Sànchez i Cuixart, recorda que porten empresonats des de l’octubre i el novembre del 2017 i que se’ls ha negat reiteradament la llibertat condicional davant del risc de reincidència. En aquest punt insisteixen que la detenció és arbitrària “per ser resultat de l’exercici del dret a la llibertat d’opinió, expressió, associació, reunió i participació” i es contravé el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics.
Dret a ser jutjat per un tribunal competent i imparcial
El grup de treball sosté que no es pot atribuir a Junqueras, Sànchez i Cuixart cap acte de violència i que les actuacions que se’ls atribueixen es van dur a terme en l’exercici de la llibertat d’opinió, expressió, associació, reunió i participació.
Apunten que hi ha elements que permeten afirmar que els jutges que han instruït el sumari de l’1-O “han tingut idees preestablertes” sobre el cas. També qüestiona la jurisdicció del Tribunal Suprem, perquè entén que els competents per investigar i jutjar els fets haurien d’haver estat els tribunals de Catalunya, territori on s’havien comès presumptament els fets delictius.
Per tot plegat, el grup de treball conclou que no s’ha observat el dret a ser jutjat pel tribunal competent i imparcial, drets reconeguts a la Declaració Universal i al Pacte de Drets Civils i Polítics.
Dret a comptar amb el temps i els mitjans adequats per a la defensa
Finalment, l'informe sosté que Junqueras, Sànchez i Cuixart no van disposar del temps suficient per preparar la seva defensa, en haver passat poc temps entre la notificació de la seva condició d’investigats i la seva declaració. Així, es mostra convençut que l’empresonament de tots tres es va fer “en detriment de garanties fonamentals” d’un procés i judici just, “en particular la presumpció d’innocència, ser jutjat per un tribunal competent i imparcial, i a la defensa adequada”.