L’informe de la policia espanyola sobre la investigació de la ingerència russa en el procés d’independència de Catalunya es basa en indicis i informació anul·lats per l’Audiència de Barcelona, el maig passat. El tribunal  va ordenar  al jutge Joaquín Aguirre aturar  la instrucció del cas  Volhov,  que se centrava a descobrir vincles entre autoritats russes i el president Carles Puigdemont. Així s’evidencia en les 196 pàgines de l’informe, al qual finalment han tingut accés les defenses dels 13 investigats per traïció, malversació de fons i organització criminal i ElNacional.cat aquest dijous. La Comissaria General d’Informació de la policia espanyola admet en l’informe que aprofita el material obtingut en  les diligències 111/2016, la causa mare sobre subvencions irregulars a la Diputació de Barcelona i que va derivar en distintes peces.

A més, en el sumari d'aquesta nova peça, es descobreix ara que el titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona va fer una “resolució de convalidació” el 2 de juliol passat, en la qual  validava que el 12 de març passat hagués traspassat la investigació de la Guàrdia Civil a la Policia Nacional, i  que el 20 de març aprovava la “clonació” dels mòbils de Víctor Terradellas (a la foto principal),  David Madí, Josep Lluís Alay, Xavier Vendrell i Oriol Soler,  detinguts l’octubre de 2020 en el cas Volhov. Per a les defenses aquesta peça de la ingerència russa és "il·legal" perquè  el jutge incompleix  l’ordre del seu superior, l’Audiència de Barcelona.

Un indici trobat pel jutge sense dir què és 

La prova evident que el cas Volhov i la peça de la ingerència russa són  la mateixa investigació és que no hi ha cap indici ni prova nova ni diferent de la de fa quatre anys. En la resolució del 21 de juny passat, el magistrat Aguirre va imputar a les 13 persones, algunes de noves com el president Artur Mar, defensat per l'advocat Jordi Pina i del qual la policia no afirma gairebé res, però el jutge l'imputa.

En aquesta resolució de juny, el magistrat justifica la nova peça dient que ell mateix havia trobat uns indicis en informes i els mòbils  dels investigats del cas Volhov, com ara l'exdirigent de CDC Víctor Terradellas, del qual s'assegura que va portar  responsables de Rússia davant el president Puigdemont, la vigila de la DUI, el 27 d'octubre de 2017. El jutge Aguirre, però, no detalla quins indicis ha trobat ni com.

El clonat dels mòbils “blanqueja” la  investigació

Les sospites d’algunes defenses és que el jutge ha estat ajudat per informàtics externs al jutjat que han descobert converses dels investigats, que inicialment no estaven en els primers informes de la Guàrdia Civil, i que amb  aquesta operació, “s’ha blanquejat” el contingut obtingut. Tot i això,  gran part de les converses són conegudes des de fa quatre anys.

En la resolució de convalidació, el magistrat  hi afirma: “Es declara convalidat l’acte de còpia íntegra de les actuacions i del clonat dels mòbils dels investigats, efectuat el 20 de març de 2024 per funcionaris de la Comissaria General d’Informació”, en lloc de  fer una còpia i clonat nou per “evident economia processal”. És a dir, la policia espanyola té  i analitza des de finals de març passat el contingut dels mòbils dels encausats al cas Volhov, sense que el jutge creés una nova peça d'investigació fins que l'Audiència de Barcelona li va dir que parés.

Actualment, el Tribunal Suprem ha de resoldre si accepta la investigació de la ingerència russa perquè Puigdemont i Francesc de Dalmases, diputats de Junts, són aforats. Paral·lelament, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha de respondre encara si admet la querella presentada per Gonzalo Boye, també investigat en aquesta peça i en nom d'Alay i Puigdemont. 

Les defenses també han denunciat que el magistrat no tramita els seus recursos perquè l'Audiència de Barcelona aturi aquesta investigació viciada, i contra l'aplicació de l'amnistia, tot i que reiteren que no han comès cap delicte, com aprova la Fiscalia.

La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.