D'aquí a un mes, el panorama a Catalunya en relació al coronavirus seguirà sent negre. A les portes de les eleccions previstes pel 14-F, la situació serà crítica, especialment a les UCI, que assolirien el pic màxim d'ocupació molt pocs dies abans de la cita amb les urnes. Així ho conclou l'informe, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, que el Departament de Salut ha lliurat avui als representants de tots els partits a la reunió on s'ha de decidir si s'ajornen els comicis o es mantenen.
El document, de vuit pàgines, evita posicionar-se sobre si cal suspendre o no les eleccions, però dibuixa els dos escenaris més probables en que es trobarà Catalunya en les properes setmanes. L'un és dolent, l'altre, pitjor. Tots dos auguren que el punt més àlgid de contagis serà a poc d'arrencar la campanya electoral, a finals de gener i que entre el 4 i el 10 de febrer, les unitats de crítics dels hospitals catalans estiguin al seu punt més alt de llits Covid.
El pronòstic és que el dia D, el 14-F, hi hagi entre 610 i 840 malalts de coronavirus a les UCI. Actualment n'hi ha 470 i ja s'estan començant a reprogramar intervencions no urgents.
Segons els pronòstics que ha presentat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, les restriccions adoptades des del passat 7 de gener i fins al 18 permetran reduir la velocitat de contagi, que avui oscil·la entre l'1,1 i l'1,2, fins al 0.9. Ara bé, un cop s'eliminin les mesures, a partir del 18 de gener, auguren un lleuger repunt, situant l'RT a 1.
Un ritme de 5.000 contagis al dia
L'escenari menys pessimista calcula que la xifra d'infectats diaris el 14 de febrer, quan s'haurien de celebrar les eleccions, serà de 3.000 i que unes setmanes abans, el 20 de gener, rondarà els 5.000. El segon escenari, el més negre, vaticina que el 14-F hi haurà 5.000 contagiats al dia a Catalunya i que el pic màxim haurà estat la penúltima setmana de gener, amb 6.000 casos diaris. Per tenir una referència, aquest cap de setmana els infectats han estat vora els 4.000 cada dia.
La decisió definitiva, en mans del Govern
La taula de partits, reunida aquest dilluns, s'ha citat aquest divendres per prendre una determinació. Serà en base a un nou informe que emetrà el Departament de Salut i que, segons confirmen fonts del govern a aquest mitjà, es lliurarà als partits el dia abans, dijous. L'endemà el discutiran i s'intentarà trobar el màxim consens sobre si posposar les eleccions o no. La decisió final l'acabarà prenent el Govern. La setmana passada, el conseller Bernat Solé, de qui depèn l'àrea de processos electorals, afirmava en una entrevista a ElNacional.cat que amb la situació a 4 de gener, es podrien celebrar les eleccions.
Els pronòstics elaborats per Salut es basen en dos escenaris que ha projectat el Computational Biology and Complex Systems Research Group (BIOCOMSC) en col·laboració amb l'ICS.
Si la decisió final acaba sent l'ajornament de les eleccions, a la mateixa trobada es decidirà la nova data, que podria situar-se a la primavera.
El Síndic, més pressió per suspendre
Aquest dimarts es reunirà la comissió d'experts independents que el Síndic de Greuges ha creat ad hoc per abordar la possibilitat de fer eleccions en plena pandèmia. DImecres hi haurà el pronunciament públic.
Aquest cap de setmana, una de les integrants d'aquest grup de treball ja donava pistes de per on aniran els trets. Magda Campins, cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, deixava clar al FAQS de TV3 que no es poden celebrar.