Els observadors internacionals del judici del procés han emès el seu últim informe abans de la sentència sobre tot allò que van veure al Tribunal Suprem. Es tracta de 13 informes individuals, un de cada observador, que presenten les seves opinions a nivell personal i sense la intervenció de la plataforma International Trial Watch, que va encarregar-se d'organitzar les visites i que havia emès els informes oficials fins ara.
El document publicat recull els 13 informes dels observadors de diferents països del món i que han assistit a sessions de judici al Suprem. Als seus textos denuncien les vulneracions de drets que han patit els presos i represaliats durant el desenvolupament del procés judicial a l'alt tribunal presidit per Manuel Marchena.
Els autors dels informes són John Philpot (Canadà) – independent, Paul Newman (Índia) – independent, Bill Bowring (Regne Unit) - Advocats europeus per a la democràcia i els drets humans, Jelle Klaas (Holanda) - Nederlands Juristen Comité Voor De Mensenrechten, Patrizio Gonella i Susanna Marietti (Itàlia) - Antigone, Matthieu Cretenand (Suïssa) - independent, Cécile Brandely (França) - Saf (AED), Claire Dujardin (França) - Saf (AED), Ernesto Moreau (Argentina) - Associación Americana De Juristas, Sahar Francis (Palestina) - Addameer, Cristina Servan Melero (Cadis) - Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía, Ramón Campos García i Ana Sebastián Gascón (Saragossa) - Asociación Libre de Abogados y Abogados de Zaragoza, y Joseba Belaustegi Cuesta (País Vasco) - Erabakizaleak, Juristas por el Derecho a Decidir.
"L’essència d’aquest judici és criminalitzar l’exercici dels drets civils i polítics", denuncia John Philpot al seu informe, on també critica que "l’estat espanyol tracta els dotze polítics i líders socials com una única organització criminal, com si fossin narcotraficants o un grup de crim organitzat".
"Espanya ha de reconèixer que els catalans van exercir el seu dret a la llibertat d'associació, dret a vot i dret a l’autodeterminació", demana Paul Newman. En el mateix sentit, Jelle Klaas, que centra la seva argumentació en el cas de Jordi Cuixart, assegura que "detenir i processar Cuixart per haver utilitzat els seus drets humans per protestar i per exercir la llibertat d'expressió és erroni i té un efecte paralitzador per a la resta de la població". "Això també podria perjudicar el bon funcionament de la societat democràtica basada en l'estat de dret", alerta.
Informacions reservades
Ernesto Moreau, de l'Asociación Americana de Juristas, fa referència a les "investigacions paral·leles" dutes per altres jutjats i que "es van mantenir reservades per als defensors". "El més greu és que una porció petita d'aquestes proves va ser discriminada per l'acusació i incorporada per la instrucció (escoltes, vídeos, etc.) sense que les defenses poguessin controlar-la o incorporar les parts retallades d'aquestes proves parcials", denuncia.
Sahar Francis, de l’Associació de Defensa i Drets Humans Addameer, expert en la defensa de presos polítics palestins davant de tribunals militars, arriba a assegurar que "algunes d’aquestes pràctiques [vistes al Suprem] són molt similars a les de la persecució militar d'ocupació". Posa d'exemple la definició dels delictes i l’ús de materials classificats.