"Una societat forta i sana protegeix els seus membres més fràgils i posa recursos per evitar el risc d'exclusió". Amb aquestes paraules ha tancat la seva intervenció el conseller d'Economia, Jaume Giró, durant el debat i aprovació de la proposició de llei que demana que hi hagi caixers automàtics a tots els municipis catalans, una proposta que ha impulsat el mateix conseller i que s'ha aprovat amb el vot de tots els partits excepte els ultres de Vox. Un cop aprovada amb aquesta àmplia majoria, la proposta es remetrà a la Mesa del Congrés dels Diputats, ja que Catalunya no té competències per implementar-ho.
Aquesta proposició l’han presentat ERC, Junts, CUP i comuns, però és obra del conseller Giró, que la va proposar als grups i també a través d’una roda de premsa on va explicar les característiques d’aquesta iniciativa per revertir l’exclusió financera i combatre el risc del despoblament al territori. En aquest sentit, Giró va recordar que la proposta segueix la tendència de reconèixer els drets financers com un dret social tal com ho exigeix la Unió Europea a totes les entitats bancàries. El titular d’Economia també va explicar que no es presentava com a decret del Govern sinó com a proposició de llei perquè Catalunya no té les competències necessàries per redactar aquest tipus de llei, i és per això que ara haurà de seguir el seu curs al Congrés.
En la seva intervenció d'aquest dimecres el conseller ha dit que ara "toca confiar que el Congrés l'escolti i la faci seva", i ha recordat que fa cinc mesos que es va començar a gestar aquesta proposta per solucionar "un problema social a Catalunya": "Avui aquesta cambra acaba de debatre un text que la majoria de grups s'ha fet seva. Detectat el problema, sabem com resoldre'l, i arribem a un acord per fer-ho", ha celebrat Giró, que ha apuntat que s'ha posat fil a l'agulla, malgrat que ha lamentat no tenir les competències per poder-ho implementar de forma immediata: "Però soc optimista. Tots els grups hem fet una bona proposició de llei i hem anat tan lluny com volíem anar".
El conseller també ha destacat el caràcter social d'aquesta iniciativa, i és que ha apuntat que la inexistència d'un caixer pot complicar la vida a persones que no poden fer operacions bancàries a través d'Internet. "Tothom sap qui són aquestes persones. No som els que estem aquí. Són les persones més vulnerables, grans, les que només es poden permetre serveis bancaris físics i presencials perquè no tenen ordinador a casa ni vehicle per arribar a un poble on hi ha caixer", ha tancat el conseller.