El portaveu del grup parlamentari de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha anunciat aquest dijous que plega com a diputat en aquesta cambra i que abandona la política. Ho ha anunciat en un comunicat després que s’hagin publicat denúncies per violència masclista cap al cofundador de Podemos. La periodista Cristina Fallarás va publicar al seu compte de Twitter el testimoni anònim d'algú que denunciava aquest tipus de comportaments per part d'un "polític que viu a Madrid" i que "mai treu el cap els dies del 8-M". Aquesta persona també es referia a "l'indignat social" com un "maltractador psicològic, un vertader psicòpata i un monstre". També es relataven experiències sexuals "humiliants". Aquest dijous, en un comunicat Errejón admet no haver estat "curós" amb les persones que l'han envoltat pel fet d'estar a la primera línia política. "Això genera una subjectivitat tòxica que en el cas dels homes el patriarcat multiplica; he arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona", arriba a reconèixer el polític en el seu comunicat. Sumar ha anunciat que fa uns dies ja va obrir un "procés per recaptar informació" sobre els comportaments d'Errejón i ha informat que el polític els ha admès els fets.
— Íñigo Errejón (@ierrejon) October 24, 2024
Errejón admet haver sentit contradiccions "entre una forma de vida neoliberal i ser portaveu d'una formació que defensa un nou món, més just". "La lluita ideològica és també una lluita per construir formes de vida i relacions millors, més curoses, més solidàries i, per tant, més lliures; no se li pot demanar a la gent que voti diferent de com es comporta en la seva vida quotidiana", afegeix Errejón en aquest comunicat. Explica, també, que ha acabat "desgastat" físicament i mentalment. "Fa temps que treballo en un procés personal i d'acompanyament psicològic, però estic segur que per avançar en ell i per cuidar-me, necessito abandonar la política institucional, les seves exigències i els seus ritmes", assenyala.
Qui fou fundador de Podemos i que acabà completament enemistat amb Pablo Iglesias i Irene Montero sentencia el seu comunicat assegurant que posa fi a "l'etapa més important de la meva vida; una etapa dura i apassionant; amb encerts dels quals estic orgullós i errors que espero contribuir a reparar amb aquesta decisió". Errejón assegura que li ha tocat viure "una de les dècades més dures de la política espanyola", i afirma que continuarà "militant i compromès" amb l'esquerra espanyola. "Però per a mi aquesta etapa política institucional s'acaba i vull contribuir així a la renovació generacional i de quadres i idees que les forces democràtiques i populars necessiten", finalitza.
Denúncies anònimes per violència masclista
En les últimes hores, Cristina Fallarás havia publicat a les xarxes socials denúncies anònimes de violència masclista que enfocaven cap a Errejón. Es tracta de la periodista, precisament, que va importar a l'estat espanyol el fenomen 'Me Too' en forma de 'Cuéntalo' a les xarxes socials. El testimoni, que titllava el polític de "monstre", explicava el següent: "Comença sent extremadament simpàtic per enganxar-te, quan veu que ha aconseguit alguna cosa comencen les plantades i el gaslighting; a la tarda et mostra afecte i fins i tot et fa propostes de relació, i al cap de dues hores et fa fora de casa seva; si fas alguna cosa que no li agrada, et castiga amb silenci i indiferència perquè comencis a respectar Déu, que és el que es creu que és". Aquest dijous a la tarda, en una entrevista a la cadena Cuatro, la Fallarás ha assegurat que té més denúncies de diferents dones però del mateix agressor. De fet, un altre dels casos exposats per la periodista denunciava que havia patit pràctiques sexuals "humiliants". "La seva firma de tenir sexe et marca i no ho oblides mai; com si s'estigués masturbant amb el teu cos", relatava.
A més, no és la primera acusació d'aquest tipus que rep Errejón. El mes de juny del 2023 una usuària va denunciar a Twitter (actualment 'X') que havia viscut una "situació molt incòmoda" amb el portaveu de Sumar al Congrés dels Diputats. "Es podria classificar com una agressió sexista", deia la usuària, a banda de reclamar a la resta d'usuaris difusió de la seva publicació. No obstant això, va acabar eliminant el missatge. En la seva publicació, però, assegurava haver patit tocaments per part del cofundador de Podemos.
Aquest és el relat que feia: "Com havia de ser possible que vingués aquí un polític de nivell nacional, conegut precisament per ser d'esquerres i feminista, i em fotés mà justament a mi enmig d'un esdeveniment feminista i punk? Havia d'haver-hi algun error. Ho vam deixar córrer una altra vegada, i jo dubtava molt que tornés a passar després que la meva amiga C li fumés un cop de puny; però al cap d'una estona vaig tornar a notar una mà, però aquesta vegada directament al cul. Em vaig quedar parada sense saber com reaccionar, com en xoc. No podia estar passant. No sabria dir quant temps va passar exactament, però igual que les altres vegades, puc assegurar que no van ser dos segons tampoc. En algun moment va parar i les meves amigues M i D em van veure la cara i em van preguntar si estava bé, i allà ja vaig decidir dir-ho a tot el grup i anar fora a parlar les coses. Ho vaig acabar explicant a les meves amigues i a més gent, fins que vaig topar-me amb una de les organitzadores de l'esdeveniment, a qui també li vaig explicar amb tots els detalls. Aquesta noia va anar a parlar amb el grup d'Errejón, i jo no sé què van parlar, però de cop van marxar del lloc".
Sumar ja va obrir una investigació sobre Errejón
Minuts més tard que Íñigo Errejón fes públic el seu comunicat, Sumar ha explicat que ja fa uns dies que va obrir una investigació interna per "recaptar informació" sobre els comportaments del qui ha estat fins aquest dijous el seu portaveu al Congrés amb les dones. En un altre comunicat, ha informat que aquesta setmana ja havia rebut informacions sobre presumpta violència masclista per part del cofundador de Podemos cap a altres dones. Més tard ha estat el torn de Yolanda Díaz, que hores més tard ha girat la truita a la successió d'esdeveniments i ha assegurat que la dimissió d'Errejón es deu a la investigació interna al partit.
Sánchez tanca files amb Sumar però “condemna” la violència masclista d’Errejón
Pedro Sánchez ha estat dels últims a reaccionar a la notícia del dia. Ha tancat files amb Yolanda Díaz i Sumar, "una organització que ha fet i està fent molt pel progrés de les dones". Però ha "condemnat" la violència masclista d'Errejón. "El govern espanyol treballa per un estat feminista on les dones tinguin els mateixos drets, oportunitats, llibertat i seguretat que els homes", ha asseverat en una piulada al seu compte de Twitter.
Podemos exigeix explicacions a Sumar i Más Madrid
Aquest dijous, la secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha exigit a Sumar i Más Madrid —les dues formacions a les quals ara pertanyia l'acusat de violència masclista— explicacions sobre el comportament d'Errejón. Ho ha fet en una entrevista a la cadena Cuatro, en què se li ha preguntat sobre si la formació morada tampoc no tenia informació sobre la manera de fer del polític d'esquerres. "No ha de donar explicacions la formació amb qui Errejón va decidir trencar", ha excusat Belarra, a més de demanar permís per no pronunciar-se gaire sobre aquest tema tenint en compte "l'historial" de rancúnies compartides entre Errejón i els membres de Podemos. Sigui com sigui, ha aplaudit les dones "valentes" que s'han atrevit a denunciar. "Mereixen un acompanyament", ha asseverat.
Més tard, Irene Montero ha publicat a Twitter unes piulades en les quals demana acabar amb la "impunitat" dels assetjadors. Evitant el cos a cos amb Errejón, la cara més visible de Podemos ha destacat que "trencar amb el silenci no és fàcil perquè fins ara massa vegades es protegia l'home amb poder". "Canviar aquesta dinàmica de la cultura de la violació és la tasca que el feminisme ens posa a totes, en aquest cas a partits i mitjans de comunicació", ha assenyalat l'actual eurodiputada.
Fonts del PSOE, per la seva banda, es mostren preocupades per les acusacions sobre Errejón. Des del partit insisteixen que sempre estaran "a favor d'una política feminista que actuï amb duresa" contra els masclistes que assetgin dones. Els socialistes insisteixen que estaran sempre "amb les dones de violència masclista".
Alda Recas substituirà Íñigo Errejón com a diputada
Per altra banda, la dirigent de Más Madrid Alda Recas, que va concórrer en el setè lloc en la llista de Sumar el 23-J, ocuparà l'escó que deixa vacant Íñigo Errejón. Actualment, treballa com a assessora en el Ministeri de Sanitat que capitaneja Mónica García. Serà la segona diputada de la formació madrilenya en aquesta cambra, on ja hi ha Tesh Sidi. El relleu Errejón-Recas no implica que la nova diputada passi a ser la nova portaveu del grup. Sumar haurà de decidir ara qui ocupa aquesta posició.
La carrera d'Íñigo Errejón
Amb la dimissió d'aquest dijous, Errejón deixa enrere una dècada de carrera política que va començar l'any 2014 amb Pablo Iglesias i Podemos, el partit que va autodenominar-se successor del 15-M. Aquell any va ser el director de campanya que va aconseguir introduir la formació morada al Parlament Europeu. I un any més tard va entrar al Congrés dels Diputats; va convertir-se en el portaveu del grup parlamentari en aquesta cambra. Però la relació Iglesias-Errejón va començar a deteriorar-se per diferències entre els dos en l'estratègia política.
Les diferències van acabar amb un congrés el 2017 en què Errejón li va disputar el lideratge del partit a Iglesias. Va perdre i el partit va decidir cessar-lo com a portaveu al Congrés. Va ser llavors quan va formar, juntament amb Manuela Carmena, Más Madrid. Amb aquesta formació va aconseguir mantenir-se al Congrés dels Diputats una legislatura més. I el 2023 Yolanda Díaz va apostar per ell: va formar part de les llistes electorals de Sumar i va convertir-se en el portaveu parlamentari de la formació. Ara, amb la seva dimissió, aquest partit haurà de decidir qui el substituirà a la cambra i també a l'executiva, on tenia l'encàrrec d'elaborar la ponència política per a la pròxima assemblea.