Íñigo Errejón ha posat punt final a una dècada de trajectòria políticaque va iniciar el 2014 amb la fundació de Podemos, formació de la qual es va desvincular per lluites internes per impulsar posteriorment Más Madrid, plataforma local que va fer el salt a l'àmbit estatal sota el nom Más País, i que recentment va integrar-se en Sumar, coalició de la qual era portaveu al Congrés dels Diputats en l'actualitat. Al llarg de la seva carrera, Errejón ha protagonitzat diverses polèmiques i la seva marxa definitiva s'ha produït enmig d'acusacions anònimes de violència masclista. El polític madrileny no ha fet referència a aquestes denúncies, i ha explicat a través d'un comunicat que la seva decisió parteix de la necessitat d'allunyar-se dels ritmes i les exigències de la primera línia política, que assegura que han desgastat la seva "salut física, salut mental i l'estructura afectiva i emocional". Alhora, ha desitjat que la seva retirada contribueixi a la "renovació generacional i d'idees" al sector polític que representa, i amb tot, ha promès que continuarà "militant" i "compromès" amb les idees que defensa.

Fundació de Podemos i ruptura amb Iglesias 

No es poden entendre els inicis d'Errejón a la política sense tenir en compte la seva amistat amb l'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de la formació morada, Pablo Iglesias. Tots dos es van conèixer a la Universitat Complutense de Madrid (UCM) el 2003, quan el primer estudiava Ciències Polítiques i el segon iniciava un doctorat després d'haver-se graduat en Dret. Una relació vehiculada per l'activisme i la passió per la política com a mitjà de canvi social. Una dècada més tard, després que Errejón es doctorés, i amb l'impuls del Moviment social del 15-M, tots dos, juntament amb altres professors de la UCM van fundar Podemos. Es tractava de Luis Alegre, Carolina Bescansa, Juan Carlos Monedero, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, dels quals ja no queda ningú al nucli dur de la formació ni a les institucions polítiques. Els batejats posteriorment com els "cinc de Vistalegre" van presentar el projecte el gener del 2014 a Madrid. Iglesias va ser elegit cap de la llista electoral per a les eleccions europees d'aquell any, i aquest va escollir a Errejón com a cap d'una campanya que va ser un èxit absolut. 

El novembre d'aquell any, Errejón va ser anomenat responsable de la Secretaria Política del partit i va exercir com a cap de campanya en diverses eleccions posteriors. El 2016 es va convertir en diputat al Congrés dels Diputats, i va exercir com a portaveu de Podemos primer i d'Unidas Podemos després durant un any, fins al febrer del 2017. En aquell moment, i després que Pablo Iglesias hagués obtingut una aclaparadora victòria al segon congrés del partit que imposava la seva visió a la formació, Errejón va ser substituït com a portaveu per Irene Montero i relegat a un càrrec menor dins de l'executiva. Els dos amics i líders polítics van anar distanciant-se, fins que es va consolidar la ruptura el 2019, quan Errejón va decidir presentar-se a les eleccions autonòmiques a la Comunitat de Madrid sota la llista de Más Madrid, impulsada prèviament per la llavors alcaldessa madrilenya Manuela Carmena, tot i haver guanyat les primàries internes de Podemos l'any anterior. La crisi que aquest fet va provocar amb Iglesias el va obligar a renunciar a l'escó al Congrés dels Diputats. 

De Más País a Sumar

Más Madrid i Podemos van mantenir l'abril del 2019 els escons a l'Assemblea de Madrid obtinguts el 2015, però amb una clara avantatge d'Errejón, que es va endur 20 enfront dels 7 obtinguts per la candidatura morada. Amb tot, no van impedir que Isabel Díaz Ayuso accedís a la presidència de la comunitat. Després d'aquests resultats, i davant la dificultat de Pedro Sánchez de formar govern després de les eleccions generals d'aquell mateix abril, Errejón va decidir anar un pas més enllà. Així, a partir de la candidatura de Más Madrid, el setembre va impulsar una nova llista electoral de l'esquerra espanyola, Más País, de cara a la repetició electoral, on va obtenir només tres escons, però va retornar al Congrés dels Diputats. Amb tot, va quedar fora del pacte per al govern de coalició que el PSOE va tancar únicament amb Unidas Podemos. La sortida de Pablo Iglesias de l'executiu espanyol i la seva retirada de Podemos el maig del 2021 va provocar una crisi al partit que va permetre l'ascens de Sumar, plataforma de Yolanda Díaz, que va aglutinar diversos partits d'esquerres, entre ells Más Madrid, amb l'objectiu de presentar una candidatura forta a les eleccions generals del 2023. A partir d'aquest moment, Podemos va quedar regalat a un paper menor a la cambra baixa, i el gener del 2024, Errejón, vuit anys després d'haver pujat al faristol com a portaveu de Podemos, ho va tornar a fer en nom de Sumar. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!