L'Associació Europea de Jutges ha expressat aquest dimarts la seva "gran preocupació" per la reforma plantejada per PSOE i Unidas Podemos per canviar el sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i ha lamentat que Espanya "estigui fent un pas enrere en els objectius fonamentals per a la independència del Poder Judicial".
En un comunicat, l'associació ha demanat aprofitar l'"oportunitat legislativa per reformar el sistema de designació" del CGPJ i reforçar així "les garanties d'independència dels jutges i magistrats, com a pilar fonamental de l'estat de dret." En aquest sentit, ha reclamat tornar "al sistema anterior", on els jutges integrants d'aquest òrgan "eren elegits pels seus iguals", una alternativa, segons ha defensat, que "es va proposar".
Tanmateix, ha lamentat que l'opció plantejada per PSOE i Unidas Podemos "augmentarà el risc d'influència política indeguda en el nomenament dels membres del Consell i en el sistema judicial en el seu conjunt, danyant la percepció de la societat sobre una independència judicial efectiva".
Evitar influències polítiques
Per això, l'Associació Europea de Jutges ha recordat que la Comissió Europea establia que "en els Estats membres en els quals s'ha establert un Consell del Poder Judicial, la seva independència és especialment important per evitar influències indegudes del Govern o del Parlament" sobre els jutges.
D'aquesta manera, ha assenyalat que el 2010 el Comitè de Ministres del Consell d'Europa va establir que "no menys de la meitat dels membres dels consells del Poder Judicial han de ser jutges seleccionats pels seus homòlegs d'entre tots els nivells del sistema judicial i respecte al pluralisme intern".
Així mateix, l'associació ha defensat que el Consell Consultiu de Jutges Europeus (CCJE) assenyala que "el Consell de la Justícia es pot compondre, ja sigui exclusivament de jutges, ja sigui de jutges i de no jutges. En ambdues situacions, convé evitar qualsevol corporativisme".
"Quan la seva composició és mixta (jutges i no jutges), el CCJE considera que a fi d'evitar qualsevol manipulació o pressió indeguda, el Consell de la Justícia ha de comptar amb una majoria substancial de jutges elegits pels seus parells", ha recalcat.
La nota també ha posat èmfasi "a l'informe del Grup d'Estats contra la corrupció (GRECO)" sobre Espanya en el que es parla de modificar l'elecció del CGPJ perquè els seus membres siguin seleccionats "directament pels seus homòlegs".
"Això és necessari no només per remeiar les crítiques abocades actualment en el si de la carrera judicial, sinó també per enfortir la confiança dels ciutadans en el sistema judicial en el seu conjunt", ha emfatitzat l'associació, que ha indicat a més que l'Estatut Universal del Jutge, aprovat per l'UIM, assenyala al seu article 2.3 que "el Consell de la Judicatura ha de ser completament independent dels altres poders de l'Estat" i "ha d'estar compost per una majoria de jutges elegits pels seus companys, d'acord amb procediments que assegurin la seva representació més gran".