La ruptura d'ERC i Junts ha provocat que el Govern d'Aragonès engegui la maquinària per conformar el nou Executiu de cara a la setmana vinent. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va assegurar aquest divendres que no convocarà eleccions a Catalunya i que la seva intenció és governar en solitari. En aquesta línia s'ha manifestat aquest dissabte la consellera de la presidència, Laura Vilagrà, que a més ha sostingut que s'està treballant en una nova estructura de Govern, i que això podria suposar una reducció del nombre de conselleries a través de la seva fusió i que espera que aquesta pugui estar llesta pel proper Consell Executiu de dimarts.
Aquesta possibilitat ha generat inquietud en el món universitari. El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, a través del seu compte de Twitter ha defensat que l'impuls de la recerca, les aliances universitàries europees, l’inici en la correcció del finançament i la coordinació del sistema universitari català són grans reptes impulsats pel Departament de Recerca i Universitats, i per aquest motiu reclama a Aragonès que "és imprescindible que mantingui la conselleria". Tot i que la consellera Vilagrà no ha especificat quines són les possibles conselleries que es reduiran, la d'Universitats ha aparegut i desaparegut en funció dels diferents governs de la Generalitat, per aquesta qüestió podrien haver saltat les alarmes en el sector.
Geis reivindica la conselleria
La fins ara consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, en un vídeo de comiat publicat a Twitter ha reivindicat que la seva conselleria ha fet un "projecte de país" i ha destacat, entre d'altres, el pla d'enfortiment de la llengua catalana en el marc universitari o l'aprovació de la Llei de la Ciència. Geis ha afirmat que "ha estat un honor i un privilegi servir al sistema universitari i de recerca del país". "Em sento orgullosa del sistema universitari i de recerca del país", ha afirmat. "Si alguna cosa he fet, ha estat estar al costat de la gent; al costat del sistema de coneixement del país. Per una Catalunya del coneixement, per una Catalunya lliure", ha expressat. També ha donat les gràcies al personal que treballa a la conselleria i s'hi ha referit com una "autèntica estructura d'Estat" i "dream team". "Vaig renunciar a la meva acta de diputada perquè volia posar tota la meva força en la tasca i en el projecte del Departament de Recerca i Universitats", ha recordat. L'exconsellera al llarg del vídeo ha destacat els "principals reptes" que han ajudat a "enfortir" aquesta àrea.
Cimera d'ERC
La decisió de Junts d'abandonar l'executiva ha provocat que ERC es reuneixi per intentar reconfigurar el Govern. El president Aragonès ha arribat aquest dissabte al voltant de les 9:30 hores al Palau de la Generalitat per treballar en la composició de nou Govern. Aragonès ha mantingut una jornada de moltes trucades i reunions diverses -presencials o telemàtiques- per perfilar els noms i l'estructura del nou executiu. Aragonès vol designar els consellers amb la "màxima celeritat" i que sigui per tota la legislatura. Just quan es compleixen 500 dies des que el Govern va prendre possessió del càrrec, el 26 de maig de 2021. Mig miler de dies després, Aragonès ultimarà aquest cap de setmana la composició del nou executiu, amb la "voluntat" que aguanti fins al final de la legislatura.
Només dues hores més tard, Aragonès s'ha desplaçat cap a la seu d'ERC per reunir-se amb la direcció del partit. Els republicans s'han reunit de manera extraordinària des de les 11:30. Després d'aquesta reunió ha estat el president d'ERC, Oriol Junqueras, el que ha parlat davant dels mitjans i ha donat un missatge de "confiança, serenitat i esperança": "Com a societat i país som capaços d'afrontar els reptes que tenim al davant", ha asseverat. El president d'Esquerra no ha demanat que "els altres" els ajudin, sinó que ha reclamat la "col·laboració" de tots els agents socials i econòmics per posar-se "al costat seu". "Segur que si afrontem junts, superarem els reptes", ha conclòs. Junqueras també ha volgut deixar clar que ERC no pactarà més amb el PSC, "és evident que el PSC no està compromès amb la fi de la repressió", ha conclòs.