L'Associació d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat (IHE) ha carregat durament contra l'acord entre el PSC i ERC perquè Catalunya surti del règim comú i recapti el cent per cent dels impostos, segons han exposat els republicans. A través de les seves xarxes socials, l'IHE ha qualificat aquest acord com a "una autèntica barbaritat i una veritable vergonya" i alerten que suposa "la ruptura total del sistema". Tot i que encara falten conèixer-se alguns detalls i la postura dels socialistes que fins ara han guardat silenci, l'entitat d'inspectors Hisenda s'ha posicionat radicalment en contra. 

L'Associació d'Inspectors d'Hisenda ha anat enumerat els diversos problemes que comportaria: afectaria la lluita contra el frau fiscal, la repressió del narcotràfic i podria perjudicar la caixa única de les pensions i la gestió de les retencions, entre altres coses. Des que es va conèixer la reivindicació independentista d'una "sobirania fiscal" per a Catalunya com la que ja tenen el País Basc i Navarra, els inspectors d'Hisenda han fet diverses declaracions, informes i fins i tot han establert unes línies bàsiques en contra d'aquesta proposta plantejada pel Govern català, segons apunta Europa Press. 

Quins problemes hi veuen? 

Les reticències per canviar els sistemes de finançament català fa anys que s'acumulen en el gremi i destaquen alguns punts que troben especialment conflictius. Per exemple, obre una agència tributària a Catalunya també s'ha pronunciat en ocasions reiterades l'Associació d'Inspectors d'Hisenda, sostenint que la divisió de l'Agència Tributària atemptaria contra la "conculcació dels principis tributaris, fonamentalment la generalitat, la capacitat econòmica, la igualtat, la justícia i l'eficiència tributària".

També consideren que resultaria afectat el sistema d'informació tributària, "que ha de ser únic per a tot el territori per tal de garantir-ne l'aplicació, ja que la lluita contra el frau fiscal es fonamenta a disposar d'un sistema d'informació tributària unificat com més ampli millor". A més, han apuntat que els canvis en el sistema de finançament català arrossegaria problemes en el control duaner i el d'empreses

Més veus en contra

El president de Castella la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha criticat el model de finançament negociat entre el PSC i ERC al preacord per la investidura de Salvador Illa conegut aquest dilluns al vespre. Fora de les files dels socialistes, l'acord tampoc emociona. Així ho ha demostrat el líder popular. Alberto Núñez Feijóo, qui ha qualificat l'acord de xantatge. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!