Desobediència pública a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha imposat un 25% de classes en castellà a una sola classe de P5 d'una escola de Canet de Mar. Concretament, el Claustre i el Consell Escolar de l’Institut Salvador Espriu de Salt (Gironès) han aprovat un manifest sobre l'ensenyament de les llengües al centre en què aposten per mantenir la immersió lingüística “de forma íntegra” a pesar de la sentència del TSJC. El text que ha fet públic l'institut Salvador Espriu de Salt exposa el rebuig del centre educatiu a la decisió del TSJC perquè s'interposa en un afer “estrictament pedagògic” i sense “rigor”. Així, el manifest impulsat pel Claustre i el Consell Escolar defensa que "el català és i ha de ser llengua vehicular als centres de Catalunya perquè és la llengua pròpia i perquè, de les dues oficials, és aquesta la que es troba minoritzada per causes històriques, geogràfiques, demogràfiques i sociològiques”. 
 


La vulnerabilitat de la llengua

D'altra banda, el manifest adverteix que davant de la minorització de la llengua catalana convé “donar al català el paper preeminent que li pertoca a fi de contribuir al seu coneixement, al seu ús i, també, a la seva pervivència”. Per aquestes i d'altres raons presentades a l'escrit públic, l'Institut Salvador Espriu es manté ferm amb el compromís de continuar apostant pel model d'escola catalana i no acatarà el 25% de classes en llengua castellana. Així doncs, mantindran el projecte lingüístic del centre per "seguir fent de les llengües un objecte d’estudi, de relació i de respecte”.

Protegir el català

Segons el document reivindicatiu del centre, l'institut té una funció de protecció de la llengua catalana clau perquè es troba en un estat de "minorització". Així, s'apunta que, a causa d’aquesta "minorització", "l’institut, com a centre encarregat de transmetre la cultura, ha de donar al català el paper preeminent que li pertoca a fi de contribuir al seu coneixement, al seu ús i, també, a la seva pervivència". També s'assenyala que "un centre educatiu aborda l’ensenyament i l’ús de les llengües des d’una perspectiva del seu valor intrínsec lligat, a més, a una literatura i a una cultura".

Clam a favor de l'escola en català

La manifestació en defensa de la immersió lingüística i el català a l'escola ha estat un èxit. I és que fins a 35.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat pels carrers de Barcelona, tot atenent a la crida de la plataforma Somescola davant els últims atacs a la llengua. Així, el centre del cap i casal s'ha omplert de gom a gom. Una riuada de color verd ha inundat els carrers sota el lema 'Ara i sempre, escola en català'. La manifestació ha transcorregut sense incidents i ha anat de la plaça Tetuan fins a l'Arc de Triomf, on s'ha llegit el manifest i han tingut lloc les actuacions musicals dels cantants Joan Dausà i Meritxell Neddermann, entre altres. 

Resposta a l'ofensiva contra la immersió lingüística

A la manifestació en defensa del model d'escola catalana, el president Pere Aragonès ha assegurat aquest dissabte que la decisió judicial forma part d'una "ofensiva del nacionalisme espanyol que vol utilitzar el català per rascar quatre vots fora de Catalunya". Les declaracions del president Aragonès responen el líder del PP, Pablo Casado, que en les últimes hores ha assegurat que "a les escoles catalanes no es permet anar al lavabo els nens que parlen castellà". També ha assistit a la manifestació la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha denunciat que "som aquí un dia més per defensar el que no caldria que hagués de sortir la gent al carrer a defensar, que és l’escola en català". En aquesta línia, la presidenta de les corts catalanes ha centrat les seves crítiques en l'estat espanyol, de qui ha afirmat que "no domina l’idioma de la diversitat, del respecte dels consensos i de la riquesa", ja que "l’únic idioma que domina és l’idioma de la imposició". 

 

Imatge principal: Façana de l'institut Salvador Espriu de Salt.