La presidenta de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Teresa Cabré, ha valorat positivament que es permeti l'ús del català, l'euskera i el gallec al Congrés dels Diputats. El primer compromís de la nova presidenta de la cambra baixa espanyola, Francina Armengol, ha estat de permetre utilitzar totes les llengües de l'Estat a banda del castellà. Cabré ha qualificat el fet com "històric" i ha reclamat "no deixar perdre de cap manera". "Les diverses denominacions i sensibilitats polítiques no han de ser un obstacle perquè esdevingui una realitat", ha asseverat a l'ACN.
Reobrir velles ferides
Cabré ha parlat sobre la nomenclatura 'català-valencià', sobre la qual feia referència aquest dilluns l'expresident valencià, Ximo Puig. En aquest sentit, ha reconegut que pot reobrir velles ferides amb lectures "tendencioses i interessades". Per això, demana que la fórmula serveixi de precedent per fragmentar la llengua i pensar que en són dues de diferents. "La llengua és una de sola, amb les seves diverses varietats", ha recordat.
La responsable de l'IEC ha defensat les "solucions polítiques" que permeten esquivar els obstacles. Així doncs, ha assegurat que "m'estimo més que tiri endavant una denominació política, no filològica ni científica, si en paral·lel es vetlla per la unitat de la llengua, sigui quina sigui la seva varietat nominativa". Tanmateix, ha advertit de les conseqüències que pot tenir si s'utilitzen amb mala intenció. "Si els polítics que ho han tirat endavant ho tenen clar, no passa res, però ho han de tenir molt clar, especialment al PSOE".
Varietat nominativa reivindicada per València
Cabré també ha deixat clar que la varietat nominativa només és reivindicada a la comunitat autònoma valenciana, ja que a les Illes Balears, la Catalunya Nord, a la Franja o l'Alguer sempre parlen de "llengua catalana" i es mostra més partidària d'utilitzar la fórmula 'llengua catalana denominada valencià a la comunitat autònoma valenciana'. "La concepció acadèmica, filològica i científica, reconeguda fins i tot en el diccionari per la Real Acadèmia Espanyola, és que la llengua és una, la llengua catalana".
Amb tot, Teresa Cabré ha detallat que han fet arribar per carta l'agraïment de l'Institut a la nova presidenta del Congrés. Així doncs, ha obert la porta a qualsevol "conversa, assessorament o solució" que pugui "ser una alternativa al 'català-valencià'", sempre que quedi clar quan es parla de llengua i quan "de les seves varietats".