L'intent del ministeri d'Ensenyament francès de frenar la llei de llengües portant-la al Consell Constitucional està esquerdant el partit del president Emmanuel Macron, la República en marxa. El diari Le Monde afirma que s'estan produint "ajustaments de comptes" a les portes de les eleccions regionals franceses, previstes per al juny.
El diari detalla que la diputada macronista Aurore Bergé, i fins a 61 diputats del grup parlamentari, van portar el 22 d'abril al Consell Constitucional la proposició de llei de protecció de les denominades llengües regionals, entre elles el català. I detalla que això es va fer amb el suport del ministre Jean-Michel Blanquer. La llei va ser impulsada pel diputat bretó Morbihan Paul Molac, i va ser aprovada pel legislatiu francès amb 247 vots a favor i 76 en contra. Els crítics jacobins recelen de la immersió fins al 50% que preveu la llei, i perquè estableix que els Ajuntaments pagaran l'escolarització privada en immersió que ja funciona des de fa dècades en algunes localitats.
Le Monde recorda que 100 parlamentaris de la República en Marxa van votar a favor de la llei, entre ells els de la Catalunya Nord i els bretons. I ara la tensió s'ha traslladat fins i tot al grup de Telegram de la majoria parlamentària. "Quan alguns companys envien al Consell Constitucional un text que la majoria ha aprovat, sense haver-ho discutit en cap reunió i en cap despatx, ens preguntem sobre la lleialtat i la confiança en el col·lectiu", lamenta el diputat Gaël Le Bohec al diari parisenc.
La situació s'embolica dia a dia. Tres diputats que van signar el recurs han presentat una petició davant el Consell Constitucional, precisant que es retractaven. I altres es queixen que la vicepresidenta del grup parlamentari, Aurore Bergé, va convèncer alguns diputats per signar el recurs presentant-lo no com una iniciativa del ministeri, sinó del primer ministre, el catalanoparlant Jean Castex. Però es veu que això no era cert.
El president del grup parlamentari, l'occità Christophe Castaner, ha demanat a Castex que eviti que el recurs prosperi, però aquest ha respost que no s'hi vol involucrar perquè és qüestió dels grups parlamentaris.
La patata calenta ha esclatat al mig del partit de Macron, perquè la demanda d'ensenyament en català i altres idiomes és ben real.
A la fotografia principal, el president Emmanuel Macron i el president de l'Assemblea Nacional, Richard Ferrand | EFE