El viratge d'Espanya sobre el Sàhara Occidental, després d'enterrar l'autodeterminació del poble saharaui i comprar la proposta d'autonomia limitada del Marroc, ha provocat un nou incendi a La Moncloa, per si en faltaven pocs. I el foc està lluny d'apagar-se. Tres dies després de la decisió unilateral del president Pedro Sánchez, que va enviar una carta al rei Mohamed VI, continuen els intercanvis de retrets entre els dos socis del govern espanyol per un viratge sorprenent per les formes i pel fons.
Avui, la vicepresidenta segona Yolanda Díaz ha tornat a liderar les crítiques pel canvi "radical" de posició del PSOE en relació al Sàhara Occidental, en contradicció amb el seu propi programa electoral. En declaracions als mitjans, la líder de l'espai d'Unidas Podemos ha deixat clar que "no comparteix" ni les "formes" ni el "fons" de la decisió. "Qui està incomplint el mandat de país és Sánchez", ha denunciat Díaz, que ha lamentat l'"enorme opacitat" dels socialistes en aquesta qüestió. I ha rebatut que "les grans qüestions de fons" s'han de debatre internament.
S'hi ha sumat l'exvicepresident espanyol i exsecretari general de Podemos, Pablo Iglesias, que des de RAC1 ha assegurat que "no hi ha res més imprudent que refiar-se" de Pedro Sánchez. "Quan digui que no convocarà eleccions, qui se'l creurà? Convocarà eleccions en el moment que més li convingui i sense avisar a ningú", ha reblat Iglesias aquest matí.
El PSOE ha respost aquest mateix migdia. El portaveu de l'executiva, Felipe Sicilia, ha respost directament a Iglesias amb un atac personal: "Els qui no s'han refiat del senyor Iglesias han estat els ciutadans de Madrid en les últimes eleccions. Va obtenir un resultat tan modest que li va fer abandonar la política". Més enllà de l'enfrontament amb Iglesias, el dirigent socialista ha fet seu el viratge, assegurant que la proposta marroquina d'una autonomia limitada és la solució "més viable" en aquests moments. I ha justificat que el PSOE no hagi consultat Unidas Podemos perquè la política internacional la marca el president Pedro Sánchez.
També hi ha veus socialistes que se n'han desmarcat. És el cas de la presidenta del Govern balear Francina Armengol, que va expressar-se aquest diumenge a través de les xarxes socials: "Sóc conscient que vivim temps complicats, però ara, més que mai, és important respectar i defensar un dels valors més universals: els drets humans. El poble sahrauí es mereix viure en pau i llibertat. Des del cor, tot el meu suport a les famílies i el poble sahrauí".
Petició de compareixença
El viratge de Pedro Sánchez al Sàhara Occidental, enterrant l'autodeterminació del poble saharaui, l'ha deixat sense aliats. Aquest migdia, fins a onze formacions al Congrés dels Diputats, la majoria socis parlamentaris del govern espanyol, han registrat una petició de compareixença del president espanyol perquè doni explicacions. La iniciativa podria prosperar gràcies al PP, que també ha registrat una petició a la cambra baixa. De moment, Unidas Podemos no aclareix què farà, malgrat el malestar. La Moncloa només ha oferta, de moment, la compareixença el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares.
El mateix Albares ha mantingut avui una reunió, no prevista a l'agenda, amb Staffan de Mistura, enviat especial de la Secretaria General de les Nacions Unides per al Sàhara Occidental. Segons el titular d'Exteriors, li ha transmès "el suport d'Espanya a la seva tasca per a assolir una solució mútuament acceptable en el marc de Nacions Unides".
I met the Personal Envoy of SG @UN for Western Sahara, Staffan de Mistura. I conveyed Spain's support for his mission in order to reach a mutually agreed solution in the framework of the United Nations. pic.twitter.com/BMibKcxRey
— José Manuel Albares (@jmalbares) March 21, 2022