L'única visita a Espanya de Joan Carles I des que va marxar a viure a Abu Dahbi, continua portant cua, mesos després. Estem parlant del seu viatge llampec a l'Estat, concretament, a Sanxenxo (Galícia), per gaudir d'una de les seves grans passions, les regates i sense donar cap explicació sobre els seus negocis bruts tot i que la Fiscalia ja hagi arxivat les seves investigacions. En aquesta tornada es va reunir amb Felip VI, quan la seva relació passava pel seu pitjor moment, i la reina Sofia va intentar evitar trobar-se amb el seu encara marit al·legant que tenia covid, però finalment es van veure amb mascareta, segons va comunicar la Casa Reial. Amb tot, però, per molta gent, el més rellevant d'aquest viatge exprés en vol privat des dels Emirats Àrabs és quant va costar al govern espanyol que Joan Carles I es passegés ben tranquil i fins i tot ovacionat pels carrers de Sanxenxo. Unes xifres que s'han amagat des del mes de maig i que ara, el Consell de Transparència i de Bon Govern (CTBG) treballa perquè surtin a la llum. Concretament, ha estimat una reclamació en què se sol·licitava al Ministeri de l'Interior el cost del dispositiu de seguretat per a Joan Carles I durant la seva visita a Sanxenxo i Madrid.
Segons Transparència, Interior no ha donat prou arguments per negar l'accés a aquesta informació que s'han esforçat a ocultar, donant la raó a qui havia sol·licitat que el ministeri donés les xifres. Ara, el departament de Fernando Grande-Marlaska té 10 dies hàbils per enviar la informació sol·licitada a la persona que ho havia reclamat en primer terme a través del Portal de Transparència. A més, també havia demanat que es desglosessin les despeses d'allotjament, desplaçament i manutenció, entre altres detalls com el nombre d'efectius que van formar part del dispositiu. Amb tot, segons va transcendir, Joan Carles va dormir a casa del seu gran amic Pedro Campos i es va traslladar fins a Espanya en un jet privat de 34 milions que un dels seus amics li hauria deixat, cosa que encara va provocar més indignació.
Tot i la petició del particular, que ara ha rebut el suport de Transparència, el ministeri de l'Interior es va negar a donar accés a aquesta informació, emparant-se en la Llei de Secrets Oficials, ja que donar aquestes dades "pot posar en risc tant la seguretat de les persones objecte de protecció com dels agents encarregats de la matèria". Una justificació que ara es considera insuficient. També es van referir a l'apartat 1.d) de l'article 14 de la Llei de Transparència pel qual queda limitat l'accés a la informació quan aquest suposi un perjudici per a la seguretat pública; i també a l'article 105.b) de la Constitució Espanyola, on queda establert que la llei regularà l'accés dels ciutadans als arxius i registres administratius, excepte en el que afecti a la seguretat i defensa de l'Estat, la indagació dels delictes i la intimitat de les persones. Tot plegat ha estat insuficient i ara el ministeri haurà de donar les xifres.
Reaparició de Joan Carles I als funerals
La visita de Joan Carles a Sanxenxo va suposar un abans i un després per l'emèrit, que tornava a Espanya gairebé dos anys després de fugir del seu país ofegat per la justícia. Amb tot, la seva presència va suposar molta polèmica pel fet que es va negar a donar cap mena d'explicació, i fins i tot els socialistes van criticar-lo. Per això, no ha tornat a aparèixer per l'Estat quan s'esperava que un cop hagués tornat les seves visites serien més habituals. Ara, s'espera que torni a reaparèixer en públic pel funeral del seu cunyat i amic, Constantí de Grècia, germà de la reina Sofia.