L'agenda de la consellera Núria Parlon, al capdavant del Departament d'Interior i Seguretat Pública, és molt diferent de la que els seus predecessors, els darrers anys, havien tingut al palauet del passeig de Sant Joan. La protecció del 130è president de la Generalitat, exiliat des del 2017 a Bèlgica, després de la declaració fallida d'independència del 27 d'octubre d'aquell any i l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola, és un dels temes recurrents de confrontació política entre Junts i la resta de partits. Amb l'anterior conseller, Joan Ignasi Elena, d'Esquerra, es va demanar al Ministeri de l'Interior espanyol que autoritzés l'enviament d'un escamot d'agents a Bèlgica per protegir el president Puigdemont, una autorització que, des de Madrid, mai no es va concedir. Era una autorització incòmoda que es va anar dilatant i mai no va arribar. Des del partit del president a l'exili s'havia reclamat en diverses ocasions, i sempre que el president ha patit algun incident de seguretat, el seu entorn ha reclamat a Interior, tant a Barcelona com a Madrid, que recuperi la protecció oficial de la qual hauria de gaudir com a expresident de la Generalitat.

Interior tanca la carpeta Puigdemont

Amb el canvi de Govern a la plaça de Sant Jaume, ningú no esperava cap canvi. Si fos una prioritat del govern català de Salvador Illa, ja s'hauria activat. Ara per ara, però, no ho és. El trigovern socialista, a Barcelona, a la Generalitat i a la Moncloa, ho podria fer fàcil, però no és una carpeta que la consellera Parlon tingui sobre la taula. Ho ha anunciat aquest dilluns en una entrevista a TV3. La titular d'Interior i Seguretat Pública ha assegurat que amb ella, directament, cap diputat de Junts ni cap membre del partit de Puigdemont no ha abordat la qüestió i que no és una carpeta pendent. Elena va enviar una carta a Marlaska demanant l'autorització, sabent que rebria el silenci com a resposta. Parlon evita fins i tot la carta al seu col·lega. El mal del PSOE vol poc soroll, i l'estratègia passa, a Barcelona i Madrid, per encetar pocs melons i menys si no et poden portar cap benefici.

En seu parlamentària, el director general de la Policia, Josep Lluís Trapero, va assegurar, a preguntes de Junts, que la protecció de Puigdemont no era un tema que poguessin decidir els Mossos. La consellera Parlon, que s'hi ha referit en dues ocasions, en dues preguntes diferents, no només ha dit que no té la carpeta sobre la taula, també ha vingut a dir que, per ella, això és una carpeta tancada.

El que no està tancat, ara per ara, és la investigació judicial per aclarir els fets del 8 d'agost d'aquest 2024, quan el president Puigdemont va aparèixer de manera fugaç al centre de Barcelona, i tot el gran dispositiu policial per detenir-lo i lliurar-lo a la justícia espanyola es va fer fugisser, es va escapolir entre la gent i va tornar a Bèlgica, on té la residència oficial des del 2017i des d'on avui s'ha adreçat a la població per analitzar la situació actual del govern de Pedro Sánchez i Salvador Illa, respectivament. La consellera Parlon, però, s'ha escudat en la feina judicial per no entrar en detalls. Cal recordar que, com a mínim, tres agents dels Mossos d'Esquadra van ser acusats de col·laborar amb el pla de Puigdemont i van ser detinguts i apartats de la seva feina. La consellera també ha assegurat que, si bé Junts va carregar contra Interior i els Mossos per l'operatiu que van dissenyar per intentar detenir el president, els darrers mesos s'ha reunit amb el partit i han mantingut trobades i contactes per col·laborar en l'estratègia de seguretat a Catalunya, i ha qualificat l'actitud dels independentistes com a "propositiva".

Reculada en competències

Parlon, en la mateixa entrevista, i sense variar gaire el discurs, s'ha tornat a referir a la reculada d'Interior per no acceptar la cessió de les competències per controlar la seguretat ciutadana, l'ordre públic i poder fer investigacions als aeroports i ports. La setmana passada, la Junta de Seguretat va desar al calaix l'acord que s'havia assolit entre el Ministeri i l'anterior cúpula del departament per guanyar aquestes competències. La consellera ha tornat a assegurar que no acceptarà la cessió fins que no tingui prou agents per fer-hi front de manera efectiva. Fins passat l'estiu, amb les noves incorporacions, ha assegurat, "el cos no sortirà de l'UCI" i serà llavors quan es podrà parlar d'incorporar noves competències, com les dels ports i aeroports. Parlon ha assegurat que les competències les volen i que la intenció del govern de Salvador Illa és desplegar l'autogovern, però fer-ho amb condicions. Aquesta reculada, com també la integració de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional al CAT112, el servei d'emergències de Catalunya, ha generat els darrers dies una cascada de crítiques per part dels partits nacionalistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!