Avís important del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, sobre la intenció del Ministeri d'Hisenda d'intervenir les finances de la Generalitat. Malgrat que la seva Conselleria pot garantir que "Mossos i professors cobraran el mes vinent", el també conseller d'Economia ha alertat que "no sabem què faran ells" i ha advertit que, precisament per això, "no puc donar garanties sobre la seva irresponsabilitat", així com que "si continuen per aquesta via, pot sortir-ne tothom malparat".
Així s'ha volgut explicar a El Món a RAC1, on ha subratllat que l'objectiu del departament de Cristóbal Montoro és "controlar-ho tot, i això implica el bloqueig de totes les partides". Ha denunciat que el que està fent el Govern espanyol és "intentar aplicar el famós [article] 155" per "bloquejar-ho tot i que no puguem fer cap pagament".
Junqueras, que ha lamentat que "intervenen els que ho fem bé, que és el colmo de la legislació de la llei pressupostària", ha tornat a fer una crida a participar en el referèndum de l'1-O a "aquells que dubten entre independència sí o no" perquè, ha posat damunt la taula, "ara la qüestió va sobre democràcia i polítiques socials bàsiques".
Ostatges de l'Estat
Segons el vicepresident, amb la intervenció de les finances "converteixen el conjunt de ciutadans en ostatges d'aquestes mesures", motiu pel qual ha criticat que "ho volen portar a extrems mai vistos, contraris al marc legal i sense empara judicial". De fet, Junqueras considera que l'Estat prova d'aplicar l'article 155 de la Constitució fent la llei d'Estabilitat Pressupostària.
Aquestes paraules també les ha utilitzat el secretari d'Economia del Govern de la Generalitat, Pere Aragonés, a El Matí de Catalunya Ràdio, on ha posat de relleu que "el Govern espanyol sap que aplicar l'article 155 tindria un cost polític massa elevat; és per això que entren per la porta del darrere".
Com Junqueras, el secretari ha exposat que es demana a la Generalitat "que es bloquegin les partides pressupostàries d'una sèrie de serveis" i que volen que "tot allò que no s'hagi gastat dels pressupostos quedi bloquejat". També ha recordat el que va dir ahir el vicepresident, que aquest dilluns al matí es presentarà un recurs al requeriment "amb efectes suspensoris" per evitar el venciment de l’ultimàtum de 48 hores, a comptar des de la publicació de l’ordre al BOE.
Ciutadania perjudicada
Segons Aragonés, els de Mariano Rajoy volen aturar les despeses del referèndum i per fer-ho "aturen altres programes que fan molt mal als ciutadans". Afegeix que tot i el discurs de l'Estat, que assegura que es volen garantir els serveis públics dels ciutadans, "el Ministeri d'Hisenda fa tot el contrari".
També ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat dient que la Generalitat està en contacte permanent amb les entitats financeres i que aquestes de moment "no han rebut cap requeriment d'Hisenda". Finalment, ha assegurat que en el moment en què es rebi aquest requeriment, el Govern "ho arreglarà perquè tot sigui tan normal com es pugui", ja que l'únic que se'ls demana ara és que "cada vegada que nosaltres fem una transferència s'adjunti un certificat de transacció".
Per concloure, Aragonés ha sentenciat que la Generalitat fa moltes gestions cada dia i "aquest requeriment pot portar una càrrega burocràtica molt gran". Creu que l'intervenció de l'Estat es deu al fet que "no els ha sortit bé el tema del FLA, perquè la nostra tresoreria pot pagar".