La Intervenció de l'Ajuntament de Badalona ha emès un informe on alerta d'un "incompliment flagrant" del període mitjà de pagament a proveïdors, que l'abril de 2021 se situava ja en 210 dies, quan el màxim que fixa la normativa és que sigui de només 30 dies. La situació no és nova i ja es va donar un toc d'alerta al consistori ara fa dos anys.
En els darrers mesos, però, la situació s'ha descontrolat i l'augment dels terminis de pagament ha estat exponencial. "El problema no és una manca de recursos, sinó un greu problema de gestió" que s'arrossega des de fa temps, segons recull l'informe. Intervenció avisa que si no es reverteix la situació l'Estat podria acabar intervenint l'Ajuntament retenint els ingressos per pagar factures pendents.
L'avís a Albiol
El 2019 la Intervenció municipal ja va alertar el llavors govern socialista de l'incompliment dels terminis de pagament de factures a proveïdors, que se situava en aquell moment en un termini d'uns 120 dies. Amb el canvi de govern, Xavier Garcia Albiol (PP) va ordenar tramitar totes les factures pendents per posar al dia els pagaments, però l'incompliment ha continuat multiplicant-se.
En aquest sentit, l'informe d'Intervenció també apunta que la "gravetat" de l'incompliment es veu accentuada perquè ha anat "empitjorant" amb el pas dels mesos: "Cal que l'alcalde estableixi els mecanisme per capgirar aquesta situació per les greus conseqüències que pot tenir". L'octubre de 2020 l'Ajuntament de Badalona pagava ja a 197 dies i l'abril d'aquest any el termini ha arribat fins als 210 dies.
L'informe d'Intervenció també retreu al consistori que no hagi estat "capaç" de situar el període mitjà de pagament "dins del període legal" malgrat disposar amb més de 184 milions de tresoreria. També avisen que la situació s'està allargant "des de fa molt de temps" i que si no es posen solucions l'Estat podria "retenir" recursos al consistori per fer front a les obligacions de pagament pendents.
Retrets creuats
El passat mes de febrer, el govern de Xavier Garcia Albiol explicava que havia pagat més de 6.000 factures en nou mesos per valor d'11,7 milions, corresponents a petits i mitjans proveïdors. Albiol acusava els anteriors governs de la situació i prometia baixar de forma "exponencial" els terminis de pagament a través de la tramitació de factures pendents amb grans empreses.
El regidor d'Hisenda de Badalona, Juan Fernández, situa l'arrel del problema en l'any 2017, quan el govern de Dolors Sabater va paralitzar el pagament de factures a tots aquells serveis amb contractes caducats. "No hi ha un problema financer, però això ha acumulat anys de factures sense pagar", afirma Fernández. El regidor assegura a finals d'estiu amb el pagament d'aquestes factures enrederides el termini es reduirà substancialment.
Fonts de l'ex govern Sabater neguen que l'origen del problema estigui en la seva gestió de la hisenda municipal. De fet, recorden que durant el seu mandat el termini de pagament a proveïdors estava "controlat". Segons les dades obertes de l'Ajuntament, entre 2014 i 2018 les factures es pagaven, de mitjana, entre 60 i 80 dies. "Si s'ha descontrolat tant és que hi ha alguna cosa més", afirmen.
També des del PSC, que va comandar l'Ajuntament entre 2018 i 2020, rebutgen l'argumentació del regidor popular. Els socialistes asseguren que les factures amb contractes caducats es podien continuar pagant, primer a través dels reconeixements de crèdit i després d'un canvi normatiu a través de la revisió d'ofici de la Generalitat: "És un procés més lent però en un any no han fet res i ara l'Ajuntament fa aigües per tot arreu".