Cap irregularitat. Un interventor de la Generalitat ha assegurat aquest divendres davant la magistrada que investiga la causa d’Exteriors, que va validar la subvenció directa, sense concurs públic, que va concedir l’exconseller Francesc Homs (investigat en una peça separada) a la Catdem de 7.400 euros el 2012, així com l’aprovada per l’exconseller Raü Romeva a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) de 40.000 euros el 2016, segons fonts judicials. La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, Carmen García Martínez, investiga si subvencions concedides sense concurrència pública entre els anys 2012 al 2107 tenen alguna irregularitat i van servir per promocionar el procés independentista de Catalunya, com sosté la fiscalia. L’interventor ha assegurat que fiscalitza la tramitació de la subvenció que demana cada entitat al Govern i no els fonaments, que comprova que hi hagi pressupost i que emet un informe, que en aquests dos casos va ser favorable i que posteriorment signen els consellers o els secretaris generals, per delegació.
En la causa d’Exteriors, l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva i l’exsecretari general Diplocat, Albert Royo, són els principals investigats de la desena d'encausats per malversació de fons públics, prevaricació i falsedat documental per haver aprovat una despesa que suma prop d’un milió d’euros. La majoria de les partides són subvencions directes a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR), la qual es defineix com “l’única plataforma formada per actors de la societat civil catalana que fan diplomàcia pública” des de l’any 1995. La declaració de Royo prevista per avui s’ha ajornat per al pròxim 17 de juny.
“Cap pressió de Romeva”
Avui també ha declarat com a testimoni l’exsecretari d’Afers Exteriors i de la UE i actual eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, a petició de la defensa de l’exconseller Romeva, que exerceix el penalista Andreu Van den Eynde. “No vaig rebre cap instrucció ni pressió del conseller ni del secretari general per fer un informe a favor de la subvenció”, ha declarat Solé, segons fonts judicials. Solé es refereix a la subvenció de 40.000 euros que Romeva com a conseller i Aleix Villatoro, com a secretari general d’Afers Exteriors, van aprovar després de l’informe favorable de Solé. En el seu interrogatori, el polític ha explicat que va analitzar la proposta i el programa que els presentava la FOCIR i que va considerar oportú concedir-los la subvenció sense concurs perquè, segons ha declarat era l'única federació que podia fer aquesta tasca, tal com preveu la llei. La fiscal ha insistit a preguntar-li si no hi havia altres entitats que poguessin dur a terme la tasca de la FOCIR i Solé ha respost que no.
Comissió
A banda de les declaracions, la magistrada ha sol·licitat dues comissions rogatòries, una a Bèlgica i l’altra a Escòcia, per interrogar, com a testimonis, responsables de dos centres d'investigació a qui se’ls va encarregar un estudi sobre l’estatus que podria tenir a la Unió Europea una regió que s’independitza d’un estat membre. El cost total de l’estudi va ser de 196.920 euros, que el 2016 va concedir de forma directa el Diplocat, que és un consorci publicoprivat que promociona Catalunya a l'exterior.
Competència
Paral·lelament a la instrucció de la causa d’Exteriors i la d’Homs, continua sense resoldre si el procediment de Villatoro i Royo s’han d’unificar a la causa del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona que investiga als organitzadors de l’1-O, com han demanat els seus advocats, Ramon Setó i Judit Gene, respectivament, per tal que fets connexos no els perjudiqui doblement. La magistrada Alejandra Gil va denegar unificar la causa d'Exteriors al jutjat 13 i va indicar que la seva resolució només es podia presentar recurs al Tribunal Suprem, en cassació, extrem que l'advocat Setó ja ha rebatut amb jurisprudència del Suprem mateix. Ara s'espera el posicionament de la fiscalia.