Setmana decisiva per acordar noves mesures urgents per lluitar contra la sequera. El ple del Parlament d'aquest dimarts debatrà la tramitació en lectura única de la proposició de llei de Junts per Catalunya que incorpora una moratòria a les sancions als ajuntaments i que reclama invertir 500 milions d'euros en l'impuls d'infraestructures que pal·liïn l'escassetat d'aigua que viu el país, on no plou en el règim habitual des de fa més de 30 mesos. Aquest tràmit permetria que el debat final arribés aquest mateix dijous i, per això, les reunions entre els juntaires amb el Govern s'han intensificat per mirar d'explorar un acord. A finals de la setmana anterior, Esquerra Republicana obria la porta a ajornar les sancions fins que es convoquin les ajudes i subvencions als municipis perquè puguin adoptar les mesures necessàries per combatre la sequera. Però l'altre desllorigador recau en les inversions: aquest mateix cap de setmana, Junts per Catalunya ha concretat al Govern les 13 inversions que veu imprescindibles perquè hi hagi una entesa.

La proposta que els juntaires han fet arribar a l'executiu, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, insta a actuacions com l'ampliació del tractament amb osmosi inversa (és a dir, una tecnologia que permet purificar l'aigua i deixa que filtri només l'aigua potable) als Pous de les Estrelles (ambdós situats a Sant Feliu de Llobregat), la garantia del tractament del cabal d'aigües subterrànies de Sant Joan Despí, desdoblar el tram 4 de l'artèria PTT-EDT 2 amb l'objectiu d'eliminar les fuites que es detecten de tres hectòmetres cúbics a l'any (precisament, un dels principals problemes que volen revertir els partits són aquestes grans pèrdues d'aigua que hi ha en alguns punts de les xarxes de distribució del país) i adaptacions de la capacitat de "producció i optimització de la qualitat de tractament" de les plantes d'Aigües Ter-Llobregat a Abrera i Cardedeu.

Un altre dels eixos en què fan èmfasi els juntaires a través d'aquestes inversions que plantegen —i que volen que es tramitin pel procediment d'emergència, tal com es va fer amb les licitacions i adjudicacions de contractes vinculats amb la pandèmia del coronavirus— és el reaprofitament de l'aigua. En aquesta línia, posen al damunt de la taula l'ampliació de l'aprofitament de l'Estació de Regeneració d'Aigua de Sant Feliu de Llobregat o l'ampliació de la biològica Estació Depuradora d'Aigües Residuals del Prat per reducció de nutrients. Finalment, Junts reclama incrementar la tecnologia d'osmosi inversa a l'Estació de tractament d'Aigua Potable de Sant Joan Despí i fer nous pous en aquesta mateixa estació; i impulsar una xarxa de distribució per l'Estació de Regeneració d'Aigua de Sabadell que sigui per a "usos municipals i altres" que serveixi per a la ciutat del Vallès Occidental i també per a les de Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès.

L'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i la redacció d'una nova a la zona de Cubelles

D'altra banda, els juntaires insisteixen en la licitació i execució de les obres d'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera o la redacció del projecte d'una nova dessalinitzadora a la zona de Cubelles i la posterior licitació i adjudicació de la seva construcció. Són infraestructures que triguen al voltant de quatre anys a desenvolupar-se. El partit encapçalat per Laura Borràs i Jordi Turull també reclama executar "de forma prioritària i urgent" les inversions que ja contemplen els pressupostos de la Generalitat per al 2023, com són l'ampliació de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable del Besòs i la construcció d'una nova Estació de Regeneració d'Aigua al Besòs.