Fins a 1.600 policies custodiaran aquest dimecres el Congrés dels Diputats per fer front a la crispació ultraespanyolista d’aquests dies: els mateixos que des de fa una setmana s’enfronten a la policia a les portes de Ferraz per protestar contra l’amnistia, estan convocats a manifestar-se davant de la cambra baixa durant el debat d’investidura de Pedro Sánchez. La intenció és evitar que al Congrés es repeteixi una imatge semblant a una que passarà a la posteritat de les democràcies occidentals: l’assalt al Capitoli nord-americà per part dels seguidors de Donald Trump. Ja ho va deixar anar el mateix líder socialista just després de les eleccions del 28-M i abans d’endinsar-se a la campanya dels comicis generals del 23-J: va acusar PP i Vox de preparar un assalt al parlament espanyol igual que el dels Estats Units.

Cal tenir en compte que durant les darreres setmanes el PP ha arribat a parlar de president “il·legítim” si Pedro Sánchez es manté a la Moncloa, a causa dels seus pactes amb l’independentisme, i per amnistiar líders, activistes i qualsevol ciutadà perseguit per la justícia espanyola arran del procés. Fins i tot la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha equiparat el líder socialista amb un “dictador” i ha amenaçat amb “retornar cop per cop”, en referència als seus pactes amb Junts per Catalunya i Esquerra Republicana.

La dreta espanyola està especialment crispada. Vox és qui més anima els ultres a la “mobilització permanent”. El seu líder, Santiago Abascal, assegura que no està al costat dels neonazis que aquests dies han desfermat la seva violència al centre de Madrid. Però, alhora, ha assenyalat Pedro Sánchez i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, com a màxims responsables dels aldarulls.

1.600 policies, 60% més que a altres investidures

El Ministeri de l’Interior ha compartit algunes dades amb els mitjans de comunicació perquè puguin fer-se una idea de la magnitud del desplegament de policies que hi haurà aquest dimecres al Congrés dels Diputats. A la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol l’any 2016, van custodiar la cambra baixa 1.000 policies. Aquesta setmana la custodiaran 600 efectius més. És a dir, que s’ha incrementat en un 60% la presència policial al debat d’investidura.

Segons aquestes mateixes dades, al Santiago Bernabéu s’hi van enviar 2.054 efectius de la policia espanyola quan, l’any 2018, s’hi va celebrar la final de la Copa Libertadores entre els equips argentins de River Plate i Boca Juniors, a banda de 1.700 treballadors de la seguretat privada del Reial Madrid i alguns policies locals. En aquest mateix estadi, el 8 de novembre passat, 1.700 efectius van encarregar-se de la seguretat d’un partit declarat d’alt risc entre el Reial Madrid i el Braga. En l’enfrontament —també “d’alt risc”— entre l’Atlètic de Madrid i el Celtic del 7 de novembre passat, 1.300 efectius van ser destinats al Wanda Metropolitano.

La Moncloa, també amb més seguretat del que és habitual

De la mateixa manera, el complex de la Moncloa ja comptava aquest dimarts amb un dispositiu de seguretat més ampli del que és habitual, amb motiu de la celebració de l’últim Consell de Ministres previ a la investidura de Pedro Sánchez. A l’exterior del complex presidencial hi havia desplegades unes quantes furgonetes de la policia espanyola. Hi havia més agents desplegats a tots els accessos.

Els ‘tempos’ del debat d’investidura

Sigui com sigui, el que se celebrarà aquest dimecres dins del Congrés dels Diputats serà la primera sessió d’un debat d’investidura que, tal com ha insistit aquest dimarts la portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez, ha de desenvolupar-se amb total “normalitat”. El primer a parlar amb temps il·limitat, a les 12 del migdia, serà el president del govern espanyol i candidat a mantenir-se en el càrrec. Llavors la presidenta del Congrés, Francina Armengol, decretarà un recés, que segurament serà suficient per dinar, i a la tarda es reprendrà el ple, que s’allargarà fins a dijous.

L’ordre d’intervenció dels grups parlamentaris serà de major a menor, i cada grup tindrà trenta minuts (PP, Vox, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, Grup Mixt i per últim el PSOE, en tant que és el grup que proposa un candidat). Pedro Sánchez té la possibilitat de respondre a cadascun per separat o a tots conjuntament, i pot intervenir les vegades que vulgui. Si el líder socialista els ha contestat, els grups parlamentaris tenen deu minuts per al seu torn de rèplica.

Debat d’investidura amb l’amnistia registrada

El debat d’investidura arribarà dos dies després que el PSOE hagi registrat en solitari la proposició de llei d’amnistia al Congrés dels Diputats. Els socialistes calculen que amb aquest text es deixarà de perseguir 309 independentistes, i 73 policies espanyols també seran perdonats. Tot i que volien que la norma tingués la signatura de tots els grups que donen suport a la investidura de Pedro Sánchez (Sumar, Junts, ERC, Bildu, PNB i BNG), els socialistes van tirar pel dret davant la manca d'acord amb la resta de formacions. Es tracta d’una llei, avançada per ElNacional.cat, que asseguren que millorarà la “convivència” a Catalunya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!