Després d’un cap de setmana en què l’independentisme -i més enllà- s’ha dedicat a polemitzar sobre "masovers", "amos" i extraccions socials, el candidat a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, tampoc ha volgut desaprofitat l’ocasió per recordar l’Antonio i la Juana, els avis materns que van arribar de Palomares, una pedania de Cuevas de Almanzora, a Almeria, buscant un futur millor per a les seves filles.

El candidat ha reivindicat “molt orgullós” els orígens per part de mare, possiblement fart de veure's repetidament fustigat per la branca paterna en el curiós intercanvi de garrotades a cops d'arbre genealògic amb què ERC i Junts s'ha entretingut aquests dies a les xarxes socials.

Per això, i en resposta a la intervenció del diputat de Vox, Ignacio Garriga, en el segon debat d'investidura, el candidat ha aprofitat per declarar-se orgullós que el net de la Juana i l’Antonio, és a dir, ell, pugui ser “en les properes setmanes” –“espero que uns dies”, ha afegit- nou president de la Generalitat republicana.

Aragones solo segundo debate investidura - Sergi Alcàzar

Pere Aragonès, al Parlament, en una pausa del ple d'investidura / Sergi Alcàzar

“Sé que els fa molta ràbia aquesta pluralitat”, ha ventat al diputat ultra, a qui ha exigit que ningú patrimonialitzi els orígens d’una part molt important de la ciutadania d’aquest país.

El responsable del grup de Vox, feliç d’haver aconseguit finalment una resposta més enllà del buit i les protestes a què se l’ha condemnat al Parlament, ha aconsellat a Aragonès que porti a la pràctica aquest orgull parlant castellà al ple i no renegant de la llengua dels seus avantpassats.

Un consell que ja s'havia autoaplicat el socialista Salvador Illa que, com ja va fer a la primera sessió del debat d’investidura, ha utilitzat també el castellà en la seva intervenció d'avui. Entre l'un i l'altre, el responsable de Cs, Carlos Carrizosa, apareix cada cop més descol·locat.

Sense acord amb Junts

El bosc genealògic, però, no ha impedit veure la realitat. I la realitat és que avui la investidura tampoc no ha prosperat. ERC i Junts han rebaixat la intensitat dels retrets, però encara no tenen un acord de legislatura per tirar endavant el nou Govern.

Això no obstant, el clima al Parlament aquest dimarts era diferent al de divendres, quan es va fer la primera votació. No hi ha hagut la tensió de la primera volta. Ni les imatges de converses precipitades i tenses entre negociadors, tancats a l’Auditori del Parlament, convertit en hemicicle amb aires de quiròfan.

Aragones Junts Canadell segundo debate investidura - Sergi Alcàzar

Els diputats de Junts, Joan Canadell i Josep Rius, davant del depatx del Govern en el moment en què surt Aragonès / Sergi Alcàzar

El candidat d'ERC ha insistit fins al darrer moment a reclamar el vot de Junts advertint que no hi veia motius suficients perquè no es produís. Però els discursos han fet evident que aquestes diferències encara hi són.

Aragonès ha intentat compensar la situació amb una bateria de picades d'ullet. Ha reconegut que necessita Junts per governar, ha parlat del Consell per la República, i fins i tot ha citat Carles Puigdemont, en concret el seu discurs durant la qüestió de confiança a què es va sotmetre el setembre del 2016. Estava avisat. Ja l'havia advertit la portaveu del partit, Elsa Artadi, que analitzarien la intervenció. Artadi, per cert, absent a l'hemicicle, igual com el president del grup, Albert Batet, per contacte directe amb un contagiat de Covid.

La portaveu del grup de Junts, Gemma Geis, ha portat avui la batuta del seu grup. Ha reconegut a Aragonès l’esforç, però ha demanat més flexibilitat; ha recorregut a l'aritmètica, per recordar-li que si vol sumar 68 diputats necessita els 32 de Puigdemont; i li ha retret que es va perdre un temps molt important quan els republicans van optar per intentar tirar endavant l’acord "ampli" amb els comuns.

Al final, doncs, la distensió no s’ha traduït precisament en un festival carantoines. Els de Puigdemont no han aplaudit tampoc avui el discurs del candidat, tot i que des d'ERC ja es va demostrar divendres com els havia molestat el gest. De la seva banda, a Junts no els fa cap gràcia les proclames des d'Esquerra que Aragonès serà el primer president de la Generalitat republicana, obviant Quim Torra i el mateix Puigdemont.

Els intercanvis de puntades de peu continuen, per tant, sota la taula, tot i que s'ha fet evident que la intenció avui era estroncar ferides.

Nova proposta de direcció col·legiada

Els equips de les dues formacions continuen les negociacions que, asseguren, han fet un gir favorable. El Consell per la República ha deixat de ser el protagonista de les converses, després que fins i tot el mateix Consell ha plantejat la possibilitat de reformular el seu òrgan de govern per facilitar l'acord. A més, ahir Junts va lliurar als republicans la darrera proposta sobre la direcció col·legiada al màxim nivell que ha de coordinar l’acord. Asseguren que si es tancar aquesta carpeta es podrà avançar ja sobre el pla de Govern.

Als passadissos del Parlament ningú dubtava avui que la investidura d'Aragonès es farà. Fins i tot s’especulava sobre les dates, un cop es tanqui l’acord entre els dos partits. Ja hi havia qui apuntava el 14 d’abril com un dia especialment indicat. Tot plegat, però, es manté en el món de l’especulació entre els habituals de la casa per matar el temps d’un ple que ha provocat l'expectació pròpia una sessió ordinària de la Cambra. Tan ordinària que fins i tot ha sorprès el fet que al grup de Vox hi hagués qui menjava Conguitos dins l'hemicicle com si en comptes d'una sessió d'investidura estigués a una sessió de cinema.

conguitos diputat vox parlament - Sergi Alcazar

Al final no hi ha hagut sorpresa. En la votació per crida, que ha començat pel republicà Lluís Salvador, Aragonès només ha recollit el suport dels seus diputats i els de la CUP i la presidenta, Laura Borràs, ha aixecat la sessió amb l’anunci que caldrà una nova ronda de consultes per poder plantejar una nova votació d'investidura.

 

A la imatge principal, Pere Aragonès amb la seva esposa a les escales del Parlament / Sergi Alcàzar