El pressing de gran part de l'independentisme -Torra al capdavant- per evitar que Esquerra Republicana investeixi Pedro Sánchez no ha tingut efecte. Els quadres republicans han validat majoritàriament l'aliança amb els socialistes, aquest dijous a la tarda, en la reunió clau dels representants del partit. El resultat: 196 vots a favor, 4 en contra i 3 abstencions, el 96,5%. Això vol dir que els seus 13 diputats al Congrés s'abstindran en la votació i que el líder del PSOE deixarà d'estar en funcions i tornarà a ser president efectiu dimarts dia 7, al migdia. "Assumim el risc", ha sentenciat Pere Aragonès.
Durant el discurs de cloenda del conclave, el vicepresident ha tret pit de l'esperit dialogant d'ERC i ha deixat clar que no van "a vendre màgia", que saben "que serà difícil i que pot ser que no s'assoleixi tot", però que en qualsevol cas hi seran "amb totes les conviccions". "No venim a enganyar la gent; hem trobat una escletxa i no ens hem quedat mirant", ha advertit. Alhora, ha destacat que l'entesa amb el PSOE compleix les quatre condicions que havien posat els republicans: bilateralitat, que s'hi pugui parlar de tot, un calendari transparent i amb garanties de compliment.
La posada en pràctica de la via pragmàtica que va permetre a ERC guanyar els comicis del 10-N a Catalunya, ha motivat l'enèsima crisi oberta al si del Govern. El malestar a Junts per Catalunya pel fet que els de Junqueras hagin tirat pel dret explorant el camí del diàleg en solitari és majúscul. A primera hora d'aquest matí, el president Quim Torra ha traslladat al vicepresident Pere Aragonès que no assumeix l'acord al qual s'ha arribat amb el PSOE i li ha insistit que qualsevol entesa ha d'acabar amb una votació sobre la independència de Catalunya. Tot i que per ara fonts del govern opten per ser prudents, la portaveu de JxCat al Congrés ha arribat a apuntar la possibilitat que aquest desencontre provoqui un avançament electoral a Catalunya.
Diàleg entre governs que acabi en una consulta
Un dels elements que incorpora l'oferta final dels socialistes és que el pacte al qual s'arribi —si s'hi arriba— en la futura mesa de diàleg entre governs, que s'activarà en els 15 dies posteriors a la formació de govern a Espanya, l'acabin votant els catalans en una consulta ciutadana. Al llarg de l'últim mes, tots dos partits han intensificat els contactes per donar sortida a les demandes dels de Junqueras per passar del 'no' a l'abstenció i aplanar el retorn de Sánchez a la Moncloa. L'oferta inicial del PSOE passava per circumscriure el diàleg entre executius a la comissió bilateral Estat-Generalitat, un òrgan en què el que es despatxen són qüestions relacionades amb les competències transferides. Finalment, Sánchez i companyia han acceptat crear un nou espai en el qual s'asseguin els presidents català i espanyol.
Els resultats que s'obtinguin en aquesta mesa de negociació, que hauria de començar a caminar un cop engegui el nou govern progressista PSOE-Podemos, serien els que es durien a votació, si és que totes dues parts aconsegueixen pactar un punt de trobada entre el dret a l'autodeterminació i el respecte a la Constitució.
Per a Torra, que tot i les discrepàncies i les acusacions de deslleialtat ha evitat en tot moment descartar acabar asseient-se a la taula de negociació amb l'Estat, l'únic resultat final vàlid és l'exercici de l'autodeterminació. És a dir, que la votació sigui sobre la independència.
La decisió de la JEC sobre Torra i Junqueras, al marge
ERC ha optat per agendar el Consell Nacional que ha servit per avalar definitivament l'abstenció dels seus 13 diputats just el dia abans de la reunió de la Junta Electoral Central en la qual s'ha de decidir sobre dos aspectes clau: les inhabilitacions de Torra com a president i de Junqueras com a eurodiputat. Passi el que passi i sigui el que sigui el veredicte, fonts dels republicans asseguren que res no interferirà en la decisió adoptada avui.
Gràcies a l'abstenció d'ERC, Pedro Sánchez serà investit en segona volta, és a dir, dimarts 7 de gener. El debat d'investidura començarà aquest dissabte a primera hora. Diumenge hi haurà la primera votació, però no fructificarà perquè necessita majoria absoluta.