Sota un ambient enrarit ha començat el que havia de ser la segona volta de la investidura del candidat de JxCat, Jordi Turull, després que aquest divendres fos empresonat de nou a Estremera. El jutge Pablo Llarena ha alterat el calendari polític, enviant-lo a la presó juntament amb quatre diputats més, fet que ha portat el president de la cambra, Roger Torrent, a suspendre la sessió d'investidura. De totes maneres, però, s’ha celebrat una sessió, que ha servit per posar en evidència l’anormalitat democràtica que viuen les institucions catalanes i que ha servit d'homenatge a tots els presos polítics i exiliats.
A la tribuna parlamentària hi havia la dona i les filles de Jordi Turull per les que s'ha fet una forta ovació, en la que no han participat els partits unionistes, posant de manifest un cop més la divisió de la cambra catalana. Especialment, rellevant ha estat la indiferència mostrada per la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. A més, el Partit Popular ha rebutjat participar en la sessió parlamentària en considerar que el ple era "un frau de llei" per no haver estat desconvocada la sessió d'investidura com a tal i haver convocat un ple extraordinari.
L'independentisme diu prou
Els tres partits independentistes, JxCat, ERC i la CUP, han fet un discurs emocional en record als presos polítics i exiliats i molt dur contra la repressió de l'estat espanyol. En el seu discurs, el diputat Quim Torra (JxCat) ha interpel·lat el que ha anomenat “bloc de l’article 155”. I els ha preguntat: “No s’angoixen per la deshumanització amb la qual enfronten el que està passant?”. A més, els ha dit que, si fossin ells els qui fossin perseguits per les seves idees, tindrien el seu suport.
Per part d'ERC, ha parlat el portaveu Sergi Sabrià que ha denunciat que amb els nous empresonaments "l'Estat va escupir a la cara de dos milions de catalans". Davant d'aquests fets, Sabrià ha volgut llançar una advertència també als demòcrates espanyols i els ha instat a triar entre "l’Estat o la democràcia”. “Volen guanyar als tribunals el que van perdre, una vegada més, a les urnes”, ha continuat Sabrià, tot avisant que “la democràcia a l’Estat espanyol ha quedat definitivament suspesa i no hi ha espai possible per a cap equidistància”.
Finalment, la diputada de la CUP Natàlia Sànchez ha interpel·lat directament als unionistes: ""Comprin-se un mirall i veuran el rostre desfigurat de la deshumanització, el rostre humiliant de totes les indecències possibles i les restes fumejants de l'Estat de Dret". A més, ha acusat Llarena de prevaricar i ha assegurat que el que s'està fent és "un cop d'estat". "L'estat de cop no accepta els resultats d'unes eleccions imposades per ells", ha retret.
Els partits independentistes també han volgut evidència els nous empresonaments i exilis portant més llaços grocs al ple, per ocupar els escons dels companys represaliats. Així, als ja habituals llaços per recordar el president Carles Puigdemont, exiliat, i Oriol Junqueras, empresonats a Estremera des de gairebé cinc mesos, ara cal sumar-hi el dels consellers Jordi Turull i Josep Rull, des d'aquest divendres de nou a Estremera, i el de Marta Rovira, exiliada a Suïssa.
PSC i comuns demanen majories àmplies
Amb els seus matisos, el PSC i els comuns han reclamat construir majories àmplies per superar la situació polític actual. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat de "desproporcionats" els empresonats i ha demanat una solució política que inclogui "amplíssimes majories". En aquest sentit, ha considera que la situació per la que està passant Catalunya és la "més rellevant de la democràcia des del 1981" i ha demanat posar-se d'acord per "avançar en els camins del diàleg". Iceta ha demanat recuperar les institucions d'autogovern, malgrat el suport del seu partit a l'aplicació de l'article 155.
En un to molt més dur contra l'Estat s'ha expressat el líder dels comuns, Xavier Domènech, que ha considerat que "s'estan jutjant idees, no fets" i que "no hi ha cap mena de justícia sinó la voluntat d’apartar líders polítics i socials de la vida pública”. Ho ha dit, mentre llegia fragments de la interlocutòria del jutge Pablo Llarena. Domènech també ha demanat d’àmplies majories contra la repressió, però també contra l’aplicació de l’article 155, i ha exigit un front democràtic que vagi des de la CUP fins al PSC i des d’Òmnium Cultural fins a Comissions Obreres. “La causa de la llibertat i la democràcia ens ha d’aplegar a tots des d’una amplíssima generositat”, ha defensat.
"Han perdut, han fracassat"
Per contra la presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha retret als independentistes que havien estat avisats de què no podien saltar-se les lleis i ha assegurat que, en canvi, es pensaven que "vivien en la impunitat i la immunitat". En aquest sentit, ha demanat als grups sobiranistes que reflexionin i que acceptin que "han perdut, han fracassat". A més, Arrimadas ha criticat els polítics catalans a l'exili, perquè ha assegurat que "hi ha persones que no poden fugir" com els autònoms o les "famílies trencades". En aquests sentit, ha acusat als independentistes de parlar en mon del "poble de Catalunya", "excloent la meitat" de la societat.
El PP ha abandonat l'hemicicle i, per tant, no ha fet cap tipus de declaració.
Després del ple, que no ha tingut votació d'investidura per l'absència del candidat empresonat, ha acabat amb una declaració institucional feta pel president del Parlament, Roger Torrent, on ha reclamat un front comú contra l'autoritarisme de Rajoy.