Les divergències en el temps de les negociacions han acabat bloquejant l'acord per a la investidura del president de la Generalitat. Després d'una setmana de dubtes sobre la possibilitat que els grups independentistes tanquessin una entesa aquesta setmana, el calendari de declaracions al Suprem ha aconseguit frenar el pacte.
Fins al darrer moment fonts de la negociació no descartaven que aquest mateix divendres es pogués entrar a registre la proposta de resolució de reconeixement del president i de les institucions catalanes suspeses pel 155 que estan negociant JuntsxCat i ERC. Fins i tot es parlava de la possibilitat de reservar una sala per fer-ne la presentació.
Aquesta resolució ha de servir com a primer pas abans de convocar el ple d'investidura i obrir la porta a la proposta d'un nou candidat, un cop es comprovi que és del tot impossible la investidura de Carles Puigdemont. "Serà l'autèntic km 0 de la investidura", ha assegurat el portaveu de JuntsxCat, Eduard Pujol, aquest vespre als passadissos del Parlament.
Això no obstant, no només no s'ha tramitat la resolució, sinó que els diputats de Junts per Catalunya han registrat una proposta per a la reforma de la Llei de Presidència per permetre una investidura a distància, i ho han fet sense el suport d'ERC, que ha advertit que aquesta via serà immediatament suspesa pel TC i provocaria un retard de mesos en la investidura i, per tant, també en l'aixecament del 155.
Declaracions al Suprem
Diferents fonts admeten que en el rerefons de les discrepàncies que impedeixen tancar un pacte apareix el calendari de declaracions davant del Suprem, que es posa en marxa dimecres vinent, pel cas obert arran l'organització de l'1-O i la posterior proclamació de la República. La primera a comparèixer dimecres, 14 de febrer, serà Mireia Boya; seguiran dilluns 19, Marta Rovira i Marta Pascal; el dia 20, Artur Mas i Neus Lloveras; i el 21 està citada Anna Gabriel.
El temor davant les declaracions és que els moviments que es puguin registrar aquests dies a la Cambra catalana amb pronunciaments o votacions que resultin compromeses puguin afectar el resultat de les compareixences davant del jutge.
JuntsxCat: "ERC demana temps"
Des de JuntsxCat s'assegura públicament que els republicans "han demanat temps". "Respectem els processos interns de deliberació", ha argumentat Pujol.
Amb tot, fonts d'aquest grup es lamenten que des del passat dimecres, que van fer arribar l'esborrany de la proposta de resolució a ERC, encara no han rebut resposta sobre el text i que, a més, dijous se'ls va anul·lar les reunions previstes per a la negociació.
ERC reclama un acord global
De la seva banda, ERC ha explicat a través d'una nota que continua treballant per assolir un "acord global" en els propers dies. Aquest acord global hauria d'incloure, segons el Grup Republicà, el Pla de Govern i "el reconeixement d'un Govern a l'exili a Brussel·les i un acord per a la investidura operativa i efectiva a Catalunya". "Que permeti que Soraya Sáenz de Santamaría deixi de ser la presidenta il·legítima de la Generalitat", s'afegeix.
De moment, després que ahir, dijous, es van suspendre les reunions que hi havia previstes per consensuar el text de la proposta de resolució, les negociacions d'aquesta tarda de divendres han quedat també interrompudes. I tampoc no es preveu més negociacions durant el cap de setmana.