La investigació de l'espionatge a personalitats independentistes està deixant molt que desitjar. Si al govern espanyol el PSOE es nega a donar explicacions, al Parlament de Catalunya la constitució de la comissió d'investigació està estancada per desavinences entre els impulsors d'aquesta comissió i en especial entre ERC i Junts. Van ser quatre partits que el 3 de maig van anunciar que crearien una comissió d'investigació sobre el CatalanGate al Parlament per intentar aclarir els fets. Des de llavors no s'havia tornat a parlar d'aquest òrgan, i ha estat avui que la CUP ha carregat contra ERC i Junts per "boicotejar" la creació de la comissió d'investigació.
Segons ha remarcat la diputada anticapitalista Laia Estrada, la CUP va presentar fa més d'un mes un pla de treball per al funcionament de la comissió, però ERC i Junts en "bloquegen" la creació. "No ho entenem i els demanem explicacions, perquè sobre la taula només hi ha excuses de mal pagador". A quines excuses es refereixen els cupaires? Segons ha pogut saber ElNacional.cat, el principal escull es troba en la presidència de la comissió. Diverses fonts consultades expliquen que en un primer inici ERC, Junts i la CUP la volien presidir, després la CUP es va retirar i ara el desacord latent és entre ERC i Junts, i és que fonts d'ambdues formacions reconeixen que cal posar-se d'acord amb aspectes interns per desencallar la situació.
Els partits van presentar la proposta de resolució per crear aquesta comissió al·legant que al Congrés, els vots del PP, PSOE, Vox i Cs havien vetat la comissió d'investigació a Madrid: "El Parlament de Catalunya no pot quedar impassible davant la gravetat dels fets, que atempten directament contra drets fonamentals", explicaven en un comunicat on també afegien que la comissió d'investigació tindrà com a principal objectiu conèixer els detalls d'aquestes intromissions per part de l'Estat a través del CNI, a banda d'esclarir els detalls de les estructures orgàniques i tècniques adscrites als ministeris de Defensa, Interior, Exteriors, Presidència, Vicepresidència econòmica i Justícia de l'estat espanyol que hagin participat, de forma directa o indirecta, en la monitorització i control dels afectats.
Característiques inicials de la comissió
Pel que fa a les formalitats, en la explicació inicial els grups van explicar que aquest òrgan podrà dur a terme les accions legislatives i judicials pertinents a la vista de les conclusions, i exigir, pel cas que se’n derivin, les responsabilitats polítiques, penals o civils pertinents, quelcom que els independentistes i els comuns ja han reclamat en nombroses ocasions. La comissió tindrà un any de vigència, redactarà un informe final i elaborarà un dictamen que serà debatut pel ple del Parlament. A més, estarà integrada per dos membres de cada grup parlamentari i es preveu la possibilitat que hi assisteixin tècnics, responsables polítics, funcionaris públics i alts càrrecs de l’Administració General de l’Estat, especialistes, membres d’entitats i altres persones representants que es pugui considerar d’interès i que puguin aportar informació rellevant per a la investigació.