En el seu comiat del càrrec el passat dilluns, Marta Rovira va afirmar que respecte a l'escàndol dels cartells contra Ernest i Pasqual Maragall, un informe intern assenyalava que la responsabilitat queda "molt individualitzada". Menys de 24 hores després, RAC1 ha avançat el contingut d'aquest informe independent a la direcció d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), que conclou que el màxim responsable d'aquesta acció va ser Tolo Moya, exdirector de Comunicació de la formació. En declaracions a la mateixa ràdio, Moya ha negat les acusacions de l'informe i ha posat en dubte la legitimitat de la investigació elaborada pel mateix partit. A més de responsabilitzar Moya, la investigació apunta que es va informar Oriol Junqueras que els cartells eren atacs de falsa bandera i nega que ERC comptés amb una estructura B, si no que contractava una empresa que els feia campanyes sense el logotip.

🟡 Oriol Junqueras: "Jo hi soc sempre: l'1 d'octubre i el 20 de setembre plantant cara a la Guàrdia Civil"

La investigació l'ha realitzat el responsable republicà de compliment, Xavier Mombiela. L'informe s'ha fet a partir de les declaracions de diverses persones del departament de comunicació d'ERC, una persona que col·labora en les campanyes de contrast, una persona implicada directament en l'acció dels cartells, l'aleshores vicesecretari de Comunicació, Marc Colomer, l'exsecretari de Comunicació, Sergi Sabrià, l'actual vicesecretari de Comunicació, Oriol Duran, Marta Rovira, Ernest Maragall i el mateix Moya. 

De les declaracions de tots, l'informe conclou que si bé no s'ha pogut trobar l'ideòleg dels cartells, sí que es considera provat que l'execució de l'acció era responsabilitat de Moya. Quatre dels entrevistats han afirmat que Moya els va confessar que n'era el responsable i que va perdre el control de la situació. Per aquesta suposada pèrdua de control, l'exdirector de Comunicació es podria enfrontar a l'expulsió. L'informe també apunta la possible expulsió del militant que va fer d'enllaç entre Tolo Moya i les tres persones que van penjar els cartells. També demana una infracció lleu, que consisteix en un avís, a Sergi Sabrià i Marc Colomer per haver confiat responsabilitats a una persona (Tolo Moya) que no tenia les aptituds. 

Moya assenyala Sabrià

Moya ha qualificat de "broma" l'informe intern d'ERC: "És un informe per tapar-se tots, quedar bé i que no surti res". Segons Moya, qui va muntar la campanya B va ser Sergi Sabrià "Jo no soc qui munta això, que culpin la persona que estructura el grup d'aquesta manera i, en canvi, li posen un expedient lleu. Podria ser, fins i tot, frau el que ha fet aquesta persona", ha sentenciat Moya qui declara tenir un missatge de Sabrià "afirmant que aquests nois són autònoms i van fent". 

Junqueras coneixeria l'autoria dels cartells 

L'informe intern dels republicans assenyala que l'aleshores president del partit, Oriol Junqueras, sabia que el cas dels cartells contra els Maragall era un atac de falsa bandera abans que sortís publicat a la premsa. Això contradiu la versió que ha sostingut Junqueras, qui es troba en plena campanya per ser reelegit com a líder d'ERC. En l'entrevista publicada avui a ElNacional, Junqueras ha tornat a apuntar que no estava al cas d'una direcció paral·lela a Esquerra i les seves possibles accions.

Sense estructura paral·lela

Malgrat que Moya sosté que té proves que l'estructura B funcionava a Esquerra abans que ell fos contractat, l'informe apunta que no es pot afirmar que ERC compti amb una estructura B, sinó que tot plegat es limita a una empresa que els feia campanyes sense el logotip. El document apunta que des del 2016 es posen en marxa aquestes campanyes que anomenen "de contrast", és a dir, accions per desgastar el rival, especialment per xarxes, sense el logo del partit. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!