Càrrecs de l'estructura organitzativa de l’Ajuntament de Mataró han començat a declarar com a investigats dels delictes de prevaricació i falsedat documental, segons ha informat el mateix Ajuntament, per complir —segons precisa— “el seu compromís de transparència amb la ciutadania” en aquest procediment penal. La denuncia contra sis càrrecs municipals va ser presentada per la Fiscalia al jutjat, en considerar delictives suposades irregularitats en la contractació personal, a partir d’un informe de l’Oficina d’Antifrau de Catalunya. L’informe és fruit de les denúncies fetes per una interina del consistori mataroní, arquitecta de professió, que va ser destituïda del seu càrrec el juny del 2023, malgrat disposar del reconeixement de persona alertadora de corrupció per part d’Antifrau, que la va protegir des del 15 de maig del 2023. Aquests fets són investigats per la titular del jutjat d’instrucció 5 de Mataró i inicialment hi ha sis professionals investigats.
En aquesta causa, també hi ha Juan Carlos Jerez Antequera, que era tinent d’alcalde i responsable de l’àrea d’Administració i Recursos Humans quan van passar els fets, i que actualment és diputat al Congrés pel PSC. Per la seva acta de diputat, Jerez és aforat al Tribunal Suprem, i la instructora de Mataró, de moment, ha iniciat la investigació sense ell, i si troba indicis haurà de fer una exposició raonada i elevar la seva possible imputació a l’alt tribunal espanyol.
Dues causes penals
Per ara, els investigats de l’Ajuntament de Mataró al jutjat d’instrucció 5 de Mataró són: l’interventor municipal; el director de Recursos Humans; el gerent; la cap de servei de Desenvolupament i Organització, la cap de l'àrea de Desenvolupament Econòmic i Territori, i una tècnica de suport especialitzat de Recursos Humans. Inicialment, la jutgessa investiga tres contractacions de treballadors municipals i la provisió d’un lloc de funcionari de carrera l'any 2022. I les altres irregularitats es remuntarien als anys 2018 i 2019.
Paral·lelament a aquest cas, un segon jutjat d’instrucció de Mataró, el número 4, investiga si va haver-hi un assetjament laboral a aquesta interina acomiadada. En aquest cas, els investigats de l’Ajuntament de Mataró són: l’arquitecta en cap de la secció d'Urbanisme; el director de Recursos Humans i Organització; la cap de l’àrea de Desenvolupament econòmic i territori; el director d'Urbanisme, i el coordinador de prevenció.
L'alertadora, personada
La professional acomiadada està personada en la causa de suposat assetjament laboral, però no al jutjat d'instrucció 5, i ha lamentat que “ni el jutjat ni la Fiscalia no l’hagin citada encara”, tot i que els ha comunicat que té més informació sobre suposades irregularitats que va destapar del consistori.
El batlle de Mataró, el socialista David Bote (a la foto principal), va comparèixer a finals d’any per explicar que l’Ajuntament de Mataró es personava en aquests procediments per a estar ben informat. La jutgessa, però, ha inclòs el consistori com a responsable civil subsidiari per si es demostra alguna irregularitat en la gestió, i el penalista Carles Monguilod (a la foto amb el batlle) exerceix la defensa de la corporació.
“L’Ajuntament de Mataró reitera la confiança en la tasca acomplerta pels treballadors del consistori i, tal com es va comunicar a la ciutadania, està personat a la causa per posar-se a disposició de la justícia per tot allò que els estaments judicials sol·licitin”, afirmava en un comunicat. S’hi afegeix que la Diputació de Barcelona, en un informe, ha validat aquesta contractació, ara sota sospita.
Tercera causa, al contenciós
Paral·lelament a les dues causes penals, l’Ajuntament de Mataró també ha estat denunciat per Antifrau a un jutjat del contenciós administratiu per haver desoït el seu requeriment, del juny passat, que havia de reincorporar "immediatament" aquesta treballadora a la seva plantilla. La magistrada va desestimar la mesura cautelar demanada de la seva reincorporació i a l’abril es durà a terme la vista sobre aquesta reclamació i altres mesures.
En la seva investigació, Antifrau va concloure que l’Ajuntament de Mataró, per mitjà de diferents actes administratius, ha causat fins a vuit paquets de represàlies a la interina, a més d’altres accions contràries a la norma, i li requeria que corregís actuacions no ajustades a dret. L’arquitecta va relatar que se la va apartar de la seva feina i que quan es va fer un concurs per cobrir la seva plaça no es van valorar correctament els seus mèrits i el seu lloc de feina es va donar a una altra persona. També va denunciar altres concursos incorrectes. “S’han comès una multiplicitat d’irregularitats, imputables a l’actuació de l’Ajuntament de Mataró i a les persones integrades en la seva estructura organitzativa”, manifestava Antifrau en una darrera resolució, on indicava que altres organismes administratius han corroborat aquests extrems, i fins i tot alguns s’han reconegut pel mateix Ajuntament, com la incorrecta valoració de mèrits.
Més d’un any i mig després de denunciar-ho, l’alertadora de corrupció ha assegurat que s’ha sentit desprotegida per Antifrau, que no ha recuperat la feina, que pateix desgast emocional molt alt i que ja fa temps que Antifrau hauria d’haver sancionat l’Ajuntament de Mataró, tal com li ho permet la llei de protecció dels denunciants de corrupció.