Indefensió total. Almenys quatre dels 13 investigats de la ‘trama russa’ han demanat l’empara del lletrat de l’administració de Justícia del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona perquè, segons asseguren, el magistrat Joaquín Aguirre no ha tramitat els seus escrits i recursos contra la seva imputació en la nova peça de la suposada ingerència russa a l'independentisme català, mentre aquest dimarts ha anunciat que eleva la seva causa al Tribunal Suprem. En l’escrit, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, el director de l’oficina del president Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l’advocat Gonzalo Boye, han demanat al secretari judicial que els informi si s’han tramitat els recursos que van presentar contra la resolució del jutge del 21 de juny, sobre la trama russa, sense nous indicis més que els recollits en el cas Volhov i les interpretacions del magistrat. La gravetat és que si el jutge no eleva els seus recursos a l’Audiència de Barcelona, aquest tribunal no pot revisar l’actuació del magistrat, com ja ha fet en el cas Volhov, que ha aturat la seva investigació.

L'advocada Isabel Elbal, en nom dels quatre investigats, també ha demanat que se’ls notifiqui els escrits que hauria presentat la Fiscalia Anticorrupció perquè desconeixen si ha presentat recurs o no contra la nova peça o sobre el seu pronunciament si els nous delictes que se’ls imputa encaixa en la llei d’amnistia.

Sense cap comunicació des del 21 de juny

En concret, els quatre investigats asseguren que el jutjat ni tan sols els ha enviat la certificació que els seus escrits han estat proveïts, tràmit previ per poder tramitar qualsevol petició al jutjat. En el cas de Boye són:  la personació de la seva defensa, presentat el 25 de juny passat; l’escrit d’al·legacions sobre l’aplicació de la llei d’amnistia, presentat el 27 de juny; i el recurs d’apel·lació, directe a l’Audiència de Barcelona, contra la resolució del jutge del 21 de juny, de la qual qualifiquen que és “manifestament il·legal” perquè "incompleix" el que va ordenar-li la secció 21 de l'Audiència de Barcelona, al maig,  perquè aturés la investigació del cas Volhov. I en el cas d'Alay, també hi ha la segona recusació del jutge Aguirre, presentada el 4 de juliol.

Els afectats asseguren que encara no tenen les dues resolucions, conegudes aquest dimarts, del jutge Aguirre, que desestima aplicar-los la llei d’amnistia  i que eleva el cas al Suprem, amb la imputació dels delictes de traïció, malversació de fons i ara, organització criminal, i on inclou els presidents Artur Mas i Carles Puigdemont. Insisteixen que amb aquest bloqueig es vulnera el seu dret de defensa.

Paral·lelament, el TSJC estudia la querella presentada per Boye contra el jutge Aguirre per prevaricació en aquestes resolucions i manifestacions. El magistrat Carlos Ramos és el ponent i ha d'informar si hi ha prou indicis per investigar al veterà magistrat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!