Ion Antolín, qui fou nomenat secretari d'Estat de Comunicació el passat 3 de desembre en substitució de Francesc Vallès, no arribarà a prendre possessió del càrrec. El motiu, segons confirma la Moncloa a ElNacional.cat, es deu a motius de salut. El Consell de Ministres ha decidit aquest dimarts designar com a substituta d'Antolín la periodista Lydia del Canto, que va estar al capdavant de la secretaria autonòmica de Comunicació del País Valencià durant el mandat del socialista Ximo Puig.

Nascuda el 1985 a Torrent, Del Canto va assumir l'any 2014 el càrrec de directora de Comunicació del Partit Socialista del País Valencià (PSPV-PSOE) i un any després va situar-se al capdavant de la Secretaria Autonòmica de Comunicació de la Generalitat valenciana. L'any 2018 va ser nomenada directora del diari Levante-EMV; i el 2024, després de l'arribada del PP a la Generalitat valenciana, va passar a dirigir el gabinet de la Secretaria General del PSPV. També ha estat coordinadora de diversos mitjans digitals de Premsa Ibèrica, directora del departament d'Environmental, Social Governance de Baleària, i col·laboradora de programes de ràdio i televisió autonòmics i estatals. 

“Si el cos et diu que paris, para”

Antolín fou nomenat secretari d'Estat de Comunicació el 3 de desembre d'aquest mateix 2024. Aquell dimarts, durant l'habitual roda de premsa que se celebra a la Moncloa després de la reunió del Consell de Ministres, va seure al costat de la persona que hauria de substituir en els següents dies: Francesc Vallès. També va aparèixer en la roda de premsa de la següent setmana, dimarts 10 de desembre. Però, per motius de salut, ja no ha pogut fer acte de presència més vegades en cites importants del govern espanyol.

Aquella mateixa setmana, per exemple, no va estar present en la copa de Nadal que se celebra cada any al palau de la Moncloa i que enguany va celebrar-se l'11 de desembre. Tampoc no va viatjar amb Pedro Sánchez i alguns ministres a la Conferència de Presidents que va tenir lloc a Santander el divendres 13 de desembre. El diumenge 15 de desembre va publicar un missatge al seu compte personal de Blue Sky: “Si el cos et diu que paris, para”. I aquest mateix dimarts, 23 de desembre, ha publicat un missatge a la mateixa xarxa social: "Una bona companya de fatigues em va dir aquests dies que 'el cos porta el compte'; el meu ha dit que pari, i jo només li puc fer cas". 

En aquest mateix missatge, Antolín informa que té la intenció de tornar al mateix lloc d'on va marxar fa només 20 dies: al departament de comunicació del PSOE. Fins fa unes setmanes era el màxim responsable d'aquesta carpeta. "No tinc res que no curi el descans i la desconnexió", ha deixat per escrit Antolín a Blue Sky. 

El nom d'Antolín apareix als informes de l'UCO sobre la filtració dels correus de la parella d'Ayuso

Per altra banda, l'informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sobre la filtració dels correus de la parella d'Isabel Díaz Ayuso en els quals admet haver comès un delicte fiscal apunta que la Moncloa va tenir accés al correu electrònic entre la defensa d'Alberto González Amador i la fiscalia abans que es publiqués a la premsa.

L'UCO assenyala altres alts càrrecs que haurien accedit a l'intercanvi de correus: el llavors secretari d'Estat de Comunicació, Francesc Vallés, la directora de comunicació de la ministra d'Habitatge, Laura Sánchez Espada, i també Ion Antolín, que llavors era director de comunicació del PSOE.  

L'UCO va analitzar el contingut del mòbil que l'exsecretari general del PSOE De Madrid, Juan Lobato, va entregar voluntàriament després de declarar com a testimoni per haver-se conegut que la directora del gabinet del secretari d'estat de la Presidència del govern espanyol, Pilar Sánchez Acera, li havia reenviat els correus. Se'l va instar a fer-los públics en plena sessió de control per colpejar Ayuso. 

Segons l'informe de la Guàrdia Civil, abans que la carta no es publiqués a cap mitjà, Lobato va compartir els seus dubtes amb el director del gabinet del grup parlamentari socialista de l'Assemblea de Madrid, David del Campo, que li va recomanar que no fes menció de la carta si no s'havia publicat enlloc. A més, li va reconèixer que a ell també li havien instat a fer pública la carta altres estaments de l'Administració Estatal o del PSOE, entre els quals esmenta Francesc Vallés, Laura Sánchez Espadas i Ion Antolín

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!