Ione Belarra ha confirmat que Podem es presentarà si es repeteixen eleccions a Catalunya, com ja havia avançat la coordinadora, Conchi Abellán. En l'obertura del Consell ciutadà estatal de Podemos a Madrid, la secretària general de la formació ha manifestat que el seu projecte és "absolutament imprescindible" al país perquè "cal més que mai una força política d'esquerres veritablement transformadora". "Cal una força política d'esquerres vertaderament transformadora que de veritat aposti per la desprivatització dels serveis públics, que faci un feminisme valent, que aposti pel dret a decidir i el reconeixement de la plurinacionalitat, i sobretot per l'antiracisme", ha dit Belarra, abans de concloure: "Ens han tirat a terra, però ens tornarem a aixecar".

Davant la desfeta arreu de l'Estat i la irrupció de Sumar, Podem va decidir no presentar-se als comicis del 12-M. Però l'opció la fórmula de Comuns Sumar no ha arribat a quallar gaire a Catalunya, ja que la formació liderada per Jéssica Albiach va perdre dos escons i la candidatura de Jaume Asens a les eleccions europees tampoc no va obtenir els resultats esperats. De fet, la llista d'Irene Montero va superar a la d'Asens per 7.337 vots, cosa que ha fet canviar la situació i ha motivat els membres de Podem per tornar-ho a intentar.

Podem recuperaria representació

Més enllà de la sorpresa a les europees, una enquesta d'aquesta setmana publicada per La Razón els donava representació davant d'una possible repetició electoral. D'acord amb aquestes dades, Podem aconseguiria dos diputats i un 2,2% dels vots, molt a prop dels Comuns (que obtindrien tan sols tres escons i un 4,1%). La mateixa enquesta donava la victòria al PSC (amb 44-45 diputats) per sobre de Junts (35-36), a més de situar el PP (15-16 i un 11,9%) per davant d'ERC (15-16 i un 11,1%). Una altra de les novetats seria l'entrada al Parlament de S'ha Acabat la Festa, la formació d'Alvise Pérez, amb 2 escons i un 2,1%. Vox (9), Aliança Catalana (5) i la CUP (3) completarien l'hemicicle.

En canvi, l'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) no els atorgava representació. En aquest sentit, el PSC també quedaria en primera posició (39-45), seguit de Junts (32.36), ERC (19-24), el PP (13-18), Vox (7-11), Comuns (5-8), la CUP (1-6) i Aliança Catalana (1-4). En cap dels dos casos hi hauria majoria independentista, de manera que les opcions es reduirien a un acord entre els partits més a l'esquerra o entre les dues principals forces del Parlament.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!