L'arribada de la Setmana Santa ha paralitzat gran part de l'activitat política i sembla que, durant uns dies, tot està més o menys en calma. Aquest cap de setmana el rebombori habitual de la política s'ha apaivagat, però això no vol dir que tot sigui del color rosa, i a la tornada, quan quedaran menys de dos mesos per a les eleccions municipals i autonòmiques, el soroll d'uns i altres no farà res més que augmentar. Es viuran moments especialment convulsos a l'espai de l'esquerra espanyola, després que la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, anunciés el passat diumenge la seva candidatura a les eleccions generals de desembre, sense abans haver arribat a cap acord amb la formació majoritària en aquest espai polític, Podemos. Els de la formació morada no van assistir a l'anunci de Díaz i li van llançar algunes crítiques per no haver cedit a fer unes primàries obertes. 

Tots els retrets, però, han quedat en l'aire a causa dels dies festius, i els dirigents polítics descansen abans de recuperar l'activitat parlamentària. En aquest context, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha compartit una imatge que descriu a la perfecció aquest moment de la calma abans de la tempesta. Es tracta d'una instantània d'un moment de tranquil·litat en un pati o porxo de casa al costat de la seva parella, l'exvicepresident del govern espanyol, Pablo Iglesias, que duu una samarreta amb els colors del partit que va fundar i toca una cançó amb la guitarra. Montero, amb ulleres de sol i un posat que denota serenor, se'l mira somrient. La ministra ha compartit la imatge acompanyada de la frase "Pa’ llenar de porvenir los bolsillos del mandil", fragment de la cançó La luna me sabe a poco del grup de rock Marea, fet que indica que és possible que aquesta fos la peça que interpretava el seu company. Així, la parella reafirma la seva estima mútua, inevitablement lligada a la formació política que ha definit les seves vides professionals i personals i que s'enfrontarà a moments decisius en les pròximes setmanes. 

Quina és la situació entre Yolanda Díaz i Podemos?

Yolanda Díaz va culminar, el passat diumenge 2 d'abril un "procés d'escolta" que havia iniciat el juliol del 2022 amb la plataforma Sumar, i que tenia com a objectiu conèixer les demandes de la ciutadania i la societat civil per tal de decidir si presentar-se a les eleccions generals. "Faré un pas endavant: vull ser la primera presidenta d'Espanya", va anunciar des del poliesportiu Antonio Magariños la ministra de Treball. Un anunci que va fer acompanyada de representants d'altres petites formacions d'esquerres de l'Estat, alguns expodemites. Així, íñigo Errejón (Más País), Mónica García, Rita Maestre (Más Madrid) Ada Colau, Jéssica Albiach (En Comú Podem), Joan Ribó (Compromís), Alberto Garzón (Izquierda Unida), entre altres. 

Els dirigents de Podemos, com ara Ione Belarra o la mateixa Irene Montero, van ser les grans absències de l'acte, ja que no es va assolir l'acord de coalició amb primàries obertes, requisit que plantejaven per assistir a Magariños. Tot i que el mateix diumenge des del partit morat van mantenir un perfil baix, l'endemà van arribar algunes crítiques. Un dels portaveus del partit, Pablo Fernández, va acusar Díaz de "no ser una esquerra vertaderament transformadora", una posició que també va defensar el cofundador de Podemos, Juan Carlos Monedero, que va retreure a la ministra de Treball haver-se erigit en representant d'una esquerra "amable" que agrada al bipartidisme i a les elits d'Espanya. Iglesias, per la seva banda, va rebutjar que hi hagués grans diferències ideològiques i ho va atribuir a una estratègia política de Díaz, errònia segons la seva opinió. "Si Yolanda no parla de l’OTAN i d’Ucraïna no és perquè estigui a favor de l’enviament d'armes, sinó perquè sap que la premsa no la podrà criticar", va assenyalar l'exvicepresident espanyol. Finalment, Montero va advertir Díaz del perill que suposa que "escolti" les mateixes veus que fa quatre anys van prometre a Íñigo Errejón que tindria "un molt bon resultat electoral" sense Podemos.

Amb tot, des d'Unidas Podemos mantenen la mà estesa a Díaz per poder arribar a un acord i insisteixen que la prioritat és poder revalidar el govern de coalició amb el PSOE i aturar un possible executiu de PP i Vox.