Pas important contra l'espionatge a l'independentisme català. La directora d'Irídia, Anaïs Franquesa, ha anunciat, aquest dimecres, que l'entitat assumeix l'acusació que va presentar l'advocat Andreu Van den Eynde, defensor dels càrrecs d'ERC en el procés de l'1-O, a un jutjat de Barcelona per haver estat espiat pel Centro Nacional d'Inteligencia (CNI) amb el programari Pegasus. A més, Irídia ha ampliat la querella, dirigida contra el CNI, a tres directius d'NSO Group, empresa d'Israel amb filials a Luxemburg, comercialitzadora de Pegasus a Europa. Els directius són: Omri Lavie, Shalev Hulio i Yuval Somekh. 

Van den Eynde va presentar la querella contra el CNI i NSO fa dos anys per haver estat espiat el maig 2020, a través del seu mòbil i al seu ordinador, quan preparava la defensa dels presos polítics d'ERC. El cas va recaure a la titular del jutjat d'instrucció 24 de Barcelona, la qual encara no ha rebut cap resposta d'NSO.

L'entramat empresarial

En concret, Irídia ha fet un informe pericial sobre l'entramat empresarial del NSO i ha denunciat "l'opacitat" de la venda de llicències d'aquest programari. A més,  l'advocat Brian Ventura, d'Irídiaen l'ampliació de la querella ha alertat a la magistrada del cas de Van den Eynde que si no s'imputen i s'interroguen als responsables d'NSO a Luxemburg, els fets, amb l'acusació del delicte de revelació de secrets, poden prescriure el maig de 2025, si els responsables no són funcionaris o autoritat o si no es descobreix una continuïtat delictiva.

Per això, l'advocat demana a la magistrada Maria Antonia Coscollola que ampliï l'Ordre Europea d'Investigació per sol·licitar la col·laboració de les autoritats de Luxemburg per tal que comuniquin la imputació als caps de NSO i que seran interrogats  com a investigats  per l'espionatge, i que, per facilitar-ho, es farà per videoconferència.

 

Responsables d'NSO van declarar a la comissió del Parlament Europeu que només venia Pegasus a organismes estatals. El Parlament va exigir a l'Estat espanyol  a fer una investigació seriosa i a indemnitzar a les víctimes de Pegasus.

Entramat d'NSO, elaborat per Irídia
L'entramat  empresarial d'NSO, elaborat per Irídia.

"No és només un programa espia, és una arma"

Júlia Pérez d'Amnistia Internacional ha denunciat  que Pegasus és "una eina de vigilància massiva que vulnera drets humans". Per això, Irídia i Amnistia Internacional -juntament amb altres entitats de drets humans, com l'Observatori de Drets Humans i Empreses a la Mediterrània (ODHE)-, han anunciat que exigiran a la Unió Europea que no permeti comercialitzar Pegasus a les 19 empreses vinculades, i que les sancionin si ho fan. També han demanat a l'Estat espanyol que actualitzi la desfasada  i escasa llei de control del CNI.  "No és només un programari  espia, és una arma", ha denunciat Franquesa, que ha  afegit que "en una investigació penal, un acusat té més dret que ser investigat pel CNI".

De les 65 persones del món independentista espiades, segons va revelar la investigació del Catalan Gate, només 18 han estat admeses pel CNI, com el president Pere Aragonès.  Precisament, el jutjat que investiga l'espionatge d'Aragonès, és l'únic que ha imputat a l'exdirectora del CNI, Paz Esteban.

"Les persones espiades han estat polítics, advocats i ciutadans als quals no s'imputa cap delicte.", ha insistit Franquesa, que ha afegit que amb cas de Van den Eynde "es trenquen les regles del joc perquè a més de la seva intimitat s'ha vulnerat informació dels seus clients". Actualment, una desena de jutjats de Barcelona i de Madrid investiguen aquest espionatge a càrrecs d'ERC, Òmnium, la CUP, i l'ANC, sense gaires ganes.

En la roda de premsa, també ha intervingut Shir  Hever, investigador independent, el qual ha alertat que les noves versions de Pegasus poden adquirir tot el contingut del mòbil i que l'empresa israeliana ha fet proves de control a Palestina. En aquest sentit, Cèlia Carbonell, d'Irídia, també ha exposat la perillositat d'aquest control dels governs, anomenats democràtics, als ciutadans i  ha afirmat que Pegasus es podria haver utilitzat en 70 estats i contra 50.000 persones.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!