Pel coportaveu de la nova direcció estatal de Podemos, Pablo Fernández, els indults als presos independentistes van suposar un "punt d'inflexió" perquè, a partir d'ara l'executiu espanyol i català es limitin a "buscar un acord "en el marc de la Constitució". Una opinió que posa límits a la taula de diàleg i sobre la qual el diputat de Junts al Parlament, Joan Canadell, ha ironitzat a través de les xarxes socials. 

En una breu frase, Canadell ha demostrat el seu escepticisme sobre l'efectivitat de la taula de diàleg amb el govern de Pedro Sánchez. "Ja es veu per on va el diàleg/negociació…", ha escrit en una piulada on feia referència la notícia publicada al Nacional.cat sobre el dirigent dels morats. 

 

tuit joan canadell taula dialeg dirigente podemos

Tuit publicat per Joan Canadell / Twitter

 

Seguint aquesta línia, la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, també ha volgut comentar les declaracions de Fernández. "Podemos demana que els acords se cenyeixin a la constitució d’Espanya, però el seu Gobierno progressista és el primer que la vulnera amb el decretazo digital o el preu de l’electricitat", ha escrit a Twitter.

"La realitat és un 52% de vot independentista i no és cap avís, és un mandat polític", continua.

tuit GEMMA GEIS TAULA dialeg dirigente podemos

Tuit publicat per Gemma Geis / Twitter

 

"El teorema sociopolític de Josep Pla que no falla mai: "el més semblant a un espanyol de dretes és un espanyol d'esquerres", ha afegit el vicepresident i conseller de Polítiques Generals i infraestructures, Jordi Puigneró, també al seu mur de Twitter.

tuit Jordi Puigneró podemos mesa dialogo

Tuit publicat per Jordi Puigneró / Twitter

Un discurs semblant al de Sánchez

Després de les paraules del coportaveu de Podemos, el discurs del partit s'ha acostat en aquest sentit al del PSOE i el president Pedro Sánchez, que també demanen acords en la línia autonòmica.

En la seva opinió, els "anys de judicialització del problema català" han enverinat més les diferències i, amb la mesura de gràcia adoptada pel govern espanyol, s'obre un diàleg sincer: "És evident que queden molts passos per donar, però per descomptat és una bona notícia i un pas molt important", sosté Fernández.

Pel que fa a l'actitud dels partits del Govern català, que segueixen reclamant amnistia i autodeterminació, Pablo Fernández ha indicat que cadascuna de les parts portarà les seves propostes a la taula de diàleg i, "com en tota negociació, totes les parts hauran de cedir dins el marc de la Constitució i de la legalitat".

Nou Estatut?

"A aquesta taula de negociació cal anar-hi amb la millor voluntat, cal anar-hi a escoltar, a aportar propostes amb l'ànim d'arribar a un acord, sabent que les dues parts plantejaran uns màxims, però que caldrà cedir en nom de poder aconseguir aquest acord dins del marc constitucional", insisteix.

El dirigent de Podemos no es pronuncia sobre si la solució passa per un nou Estatut per a Catalunya i creu que "cal ser cauts" perquè "no és bo començar airejant les posicions de cadascuna de les parts". "Donem temps i escoltem molt, a bastir ponts i a deixar d'aixecar murs, que és el que va fer durant anys el PP i també l'independentisme --opina--. És hora de construir ponts, del diàleg i de consens, la política amb majúscules".

 

Imatge principal, Joan Canadell / TV3