L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, també ha opinat sobre la filtració del document que revela la intenció d'Espanya de prohibir el xifrat de missatges d'extrem a extrem. Amb un toc d'ironia, Boye ha criticat a través del seu Twitter la postura d'Espanya, "tot molt democràtic" ha apuntat. En aquest sentit, ha denunciat que aquesta mesura seria com si es prohibís enviar cartes en sobres tancats, i alerta sobre que "Espanya busca prohibir el xifratge de missatges a la UE". En una altra piulada i en referència a la informació de la revista tecnològica Wired, Boye ha recordat que en determinats països, com per exemple, Turquia, hi ha "determinades aplicacions no es poden usar perquè estan bloquejades...".
La intenció d'Espanya amb el xifrat de missatges
La filtració d'un document revela la postura que té Espanya sobre el xifrat de missatges. Segons publica la revista tecnològica estatunidenca Wired, l'estat espanyol defensa prohibir un tipus d'encriptació de milions de missatges que s'intercanvien els ciutadans de la Unió Europea (UE). En concret, es posiciona contra el sistema de xifrat d'extrem a extrem, una tecnologia que utilitzen plataformes com WhatsApp o Signal. El document que s'ha filtrat a la revista és un text del Consell Europeu en què es recullen les opinions dels països membres sobre la regulació d'aquesta mena de tecnologia.
Segons el mitjà estatunidenc, Espanya té la posició més "extrema", sostenint no només que no s'han de protegir d'aquesta manera els missatges dels ciutadans, sinó que els estats han de poder escanejar aquests missatges a la cerca d'activitats il·legals. "L'ideal, segons la nostra opinió, seria desitjable impedir legislativament que els proveïdors de serveis amb seu a la UE implementessin el xifratge d'extrem a extrem", afirmen els representants espanyols al document filtrat.
Puigdemont critica la postura de l'Estat
Carles Puigdemont ha estat el primer a fer-se ressò d'aquesta informació. I s'ha mostrat contundent contra l'Estat, afirmant que "Espanya té una visió de la tecnologia pròpia de països autoritaris". A través del seu compte de Twitter, el president a l'exili ha lamentat que l'Estat sempre adopti aquesta postura ja sigui fent ús de les eines d'espionatge o sigui "promovent l’eliminació de l’encriptació punt a punt".
Xnet, una xarxa d'especialistes i activistes que treballen per la defensa de la llibertat d'expressió a Internet, ha denunciat que utilitzen l'excusa de prevenir els abusos dels infants. "Excusa: Prevenir abús sexual a infància. Realitat: No conté mesures per prevenir-los. Imposa vigilància massiva", han apuntat a les xarxes. I ha alertat sobre el que pensa "el nostre govern sobre la teva privacitat". Xnet s'ha mostrat contundent en la denúncia cap a la postura d'Espanya i ha afirmat que "a més de vergonyós, és especialment preocupant, ja que Espanya tindrà la presidència de la UE quan es voti #ChatControl. És la nostra responsabilitat com a ciutadania que el nostre govern sàpiga que no parla en el nostre nom".