Les recents declaracions de l'alt representant de política exterior de la UE, Josep Borrell, contra la justícia belga han provocat irritació al país. Un dels principals setmanaris belgues, Knack, ha publicat un reportatge molt crític sobre les declaracions. Knack afirma que quan es va escollir Borrell per al càrrec europeu ja se sabia "que seria el menys diplomàtic de tots els temps", perquè recorda que és un "català antinacionalista virulent". "Ha estat un furibund contrari a la independència catalana en la seva carrera política", recorda.

Apunta també que és molt estrany que un alt càrrec europeu faci declaracions "sobre un conflicte diplomàtic en el qual va estar implicat quan era ministre del seu país".

 

La revista entrevista l'advocat del president Carles Puigdemont a Bèlgica, Paul Bekaert, que no es declara sorprès per les crítiques de l'exministre espanyol. La conclusió, però, és rotunda: "Espanya ha demostrat que no sap què és la separació de poders", apunta.

El setmanari es mostra irònic pel fet que Borrell s'expressés amb menyspreu cap a les "autoritats judicials flamenques", perquè no existeix la justícia flamenca, sinó, en tot cas, la justícia belga en llengua neerlandesa. A Bèlgica es pot triar l'idioma del judici, a diferència d'Espanya.

"La raó subjacent de les crítiques de Borrell és l'euroordre contra Carles Puigdemont, que viu a Waterloo des de finals del 2017. Amb aquesta ordre de detenció Espanya espera portar el president català, al costat de Toni Comín i Lluís Puig, dos exministres catalans, a ser jutjats a Madrid per sedició, desobediència i malversació. El Tribunal de Brussel·les ha decidit ajornar la decisió sobre l'euroordre fins al 2 de febrer. Ho fa perquè Puigdemont i Comín han estat escollits al Parlament Europeu el 26 de maig, i estan fent servir la immunitat parlamentària com a protecció", indica.

Bekaert, que està especialitzat en extradicions, assenyala que la reacció de Borrell és típica d'Espanya. "Espanya ha demostrat que no coneix la separació de poders. A Bèlgica no és el govern qui decideix sobre l'execució d'una euroordre, sinó el poder judicial. Bèlgica no té res per aprendre d'Espanya en matèria de democràcia", insisteix.

Knack recorda que Borrell va comparar Puigdemont i l'etarra Natividad Jáuregui Espina, de la qual la justícia de Bèlgica ―el Tribunal de Gant― en va denegar en dues ocasions l'extradició "pel risc que fos víctima de violació dels drets humans a Espanya".