Centenars de pagesos i treballadors del sector primari han sortit al carrer aquest diumenge a Madrid per protestar contra les "nefastes" polítiques que porten al camp la "ruïna" i defensar el sector primari, el territori agrari i el món rural. Convocats per la plataforma SOS Rural, i amb el suport de les organitzacions professionals agràries d'arreu de l'Estat espanyol, han recorregut els carrers de la capital espanyola sota el lema 'Descobreix i protegeix la teva terra' i amb missatges de crítica cap al govern de Pedro Sánchez. "Si el món rural mor, també ho farà la societat perquè passarà a dependre l'alimentació de grans corporacions agroalimentàries i fons d'inversió que produiran molt lluny d'Espanya, augmentant l'empremta del carboni i, per tant, contaminant molt més", ha assenyalat un dels portaveus de SOS Rural, Víctor Viciedo, segons informa Europa Press.

Unes 1.500 persones, segons la delegació del govern espanyol a Madrid, i 25.000, segons les xifres dels organitzadors, s'ha concentrat aquest diumenge a les 13.00 hores davant la seu del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per iniciar una marxa fins a la plaça de Colón, on s'ha fet l'acte final d'aquesta jornada en defensa del camp. Al voltant de 500 organitzacions de pagesos, ramaders, dones rurals, caçadors, pescadors, comerciants, transportistes o autònoms han donat suport a la mobilització de SOS Rural, una entitat ciutadana que vol "consolidar un moviment paneuropeu".

Un moviment ciutadà

SOS Rural ha defensat que aquest acte a Madrid ha de servir perquè l'organització pugui "irrompre" a l'"escenari polític" amb un camp "unit i disposat a consolidar-se com a força social integradora de tot el món rural". Per a la plataforma, aquesta manifestació marca una "fita fundacional" d'un moviment "imparable que desbordarà la política espanyola", han assegurat després de la manifestació. Així, han reclamat protegir els regadius per llei, abolir la llei de protecció animal, millorar la "caòtica" gestió de l'aigua, defensar la caça i que hi hagi un pla "seriós" que "faci viable" viure i treballar a l'Espanya buidada.

Un dels seus portaveus, Víctor Viciedo, ha carregat contra les lleis actuals, acusant-les de "fals medi ambientalisme" i de provocar que s'"abandoni" el món rural per falta de "relleu generacional" per als agricultors. "Estan prohibint el 50% dels fitosanitaris, volen que reduïm també la fertilització, de manera que produirem menys i això no és sostenible perquè amb la mateixa quantitat d'aigua estem produint menys. Ens volen imposar un model de producció amb la nova PAC dels ecorègims, i ens volen controlar amb un quadern digital. I després, si a sobre abandonem, perquè no podem sostenir-ho, ens volen robar les terres amb lleis que contemplen l'expropiació de terres, per després regalar-les a les grans companyies de fotovoltaiques i de renovables en general", ha denunciat el portaveu.