No es repetirà la imatge del 2021 al Palau de la Moncloa. Isabel Díaz Ayuso accentua la seva guerra oberta amb Pedro Sánchez, es desmarca dels seus companys de files del PP i no assistirà a la reunió a la qual l’ha convocat el president espanyol, que el setembre va començar una ronda de contactes amb els líders autonòmics. La Moncloa emmarca aquestes reunions bilaterals en la voluntat de “reforçar i enfortir” la col·laboració amb els governs autonòmics, però a ningú no se li escapa que el finançament autonòmic ha emergit com un dels grans temes de la política espanyola actual. La líder madrilenya ha decidit rebutjar la reunió amb Pedro Sánchez per dos motius: el pacte entre el PSC i ERC per a un finançament singular per a Catalunya i les “gravíssimes acusacions” que li va llançar el president espanyol dijous passat pel cas de frau fiscal de la seva parella. Fa setmanes, Ayuso va deixar en l’aire la seva reunió amb Sánchez i va expressar que decidiria si hi assistia quan veiés l’ordre del dia: “Que vegi jo de què va i ja veurem. No penso parlar del que és de tothom”, va afirmar. I finalment aposta per “no cancel·lar la seva agenda” prevista per a aquest divendres 25 d’octubre, quan l’havia convocat la Moncloa, i acudir a l’acte que tenia previst a Porriño (Galícia).
En un comunicat difós aquest matí, Isabel Díaz Ayuso argumenta els dos motius que la porten a plantar el president del govern espanyol. D’una banda, lamenta que la ronda de reunions amb els presidents autonòmics se celebra després de la negociació de la “ruptura de la Hisenda comuna de tots els espanyols amb els socis independentistes”. La presidenta madrilenya considera que l’acord entre el PSC i ERC serà “letal per a l’estat de dret, la unitat d’Espanya i la solidaritat entre regions” i argüeix que aquesta decisió “no pot donar-se per vàlida” perquè “mai no s’ha consultat ni amb els presidents autonòmics ni amb el poble espanyol en cap programa electoral”. “Des de les passades eleccions generals, s’estan prenent una sèrie de decisions destructives els efectes negatius de les quals tardaran molt a revertir-se”, rebla.
D’altra banda, Ayuso assenyala que, menys de 24 hores abans de la trucada de la Moncloa, el president del govern espanyol la “va difamar” en viatge oficial a Brussel·les amb unes “gravíssimes acusacions” i sosté que els ministres “han rebut l’ordre de repetir-les durant les últimes hores, en una campanya inacceptable i impròpia d’un govern contra una administració inferior”. “El deteriorament institucional al qual s’està sotmetent a Espanya no pot passar-se per alt”, conclou. Pedro Sánchez va afirmar que la parella d’Ayuso, Alberto González Amador, és un “delinqüent confés que ha defraudat a Hisenda i que s’ha lucrat amb les mascaretes durant la pandèmia” i va assegurar que la presidenta “pot haver-se beneficiat d’aquesta situació indirectament”.
Feijóo, a principis de setembre: “Si un president autonòmic no va a la Moncloa, crec que comet un error”
Amb aquesta decisió, Isabel Díaz Ayuso es distancia del posicionament del PP i del que han fet la resta de barons populars. Sense anar més lluny, en una entrevista a El Mundo el 9 de setembre, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va reivindicar que ell, com a president de la Xunta, va assistir a “totes les reunions” amb José Luis Rodríguez Zapatero, Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. “Un president d’una comunitat no elegeix el president del govern espanyol que li toca. Per tant, no hi veig cap risc. Si un president autonòmic no va al Palau de la Moncloa, crec que comet un error”, va afirmar. Feijóo es va mostrar partidari que Ayuso hi assistís per “tractar els assumptes de Madrid”, com les Cercanías o la immigració. “Jo crec que la presidenta Ayuso sap molt bé que la seva responsabilitat és defensar els interessos dels madrilenys i practicar una política d’Estat, i això és el que ha fet sempre”, va afegir.
Després de conèixer-se la decisió d’Ayuso, fonts de la direcció del PP assenyalen que Alberto Núñez Feijóo va parlar amb ella ahir per telèfon i afirmen que el líder popular “manté tot el que va dir”, però és “comprensiu” amb les “motivacions i circumstàncies” de la presidenta madrilenya. Lamenten que “tot ha empitjorat” des de la imputació al fiscal general de l’Estat i denuncien que Sánchez no demani la dimissió d’Álvaro García Ortiz per “perseguir-la” i, en canvi, catalogui de “corrupta” a Ayuso, que “no està imputada per res”.
L’entrevista a Feijóo arribava tres dies després de la cimera que havia convocat ell mateix amb tots els presidents autonòmics del PP per exhibir una imatge d’unitat. Els barons populars van renunciar “expressament” a “caure en una bilateralitat tramposa” amb Pedro Sánchez. La conclusió va ser que “el que és de tothom es dialogui i s’acordi entre tots” i “no participar” de les “subhastes” del PSOE. Els dos primers líders del PP a assistir a la Moncloa van ser Alfonso Rueda (de Galícia) i Juan Manuel Moreno Bonilla (d’Andalusia). Tots dos van reclamar a Sánchez que retiri la proposta de finançament singular per a Catalunya i van exigir-li que convoqui una Conferència de Presidents per debatre el finançament autonòmic. Posteriorment, els presidents de Múrcia i del País Valencià, Fernando López Miras i Carlos Mazón, van seguir el mateix camí, igual que el president de l’Aragó, Jorge Azcón, que va denunciar els “privilegis” dels catalans.