En els darrers mesos, està sent cada vegada més freqüent escoltar el govern espanyol presumir d'haver recuperat "la normalitat" en les relacions entre Catalunya i l'Estat. Consideren un "triomf" que la via unilateral "formi part del passat" i que ara hi hagi "apropament entre els catalans". L'última a fer-ho, en una entrevista a El Periódico de España, ha estat la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez. La també portaveu del govern espanyol ha afirmat que, per al seu executiu, "és molt rellevant haver recuperat la normalitat institucional entre Catalunya i el conjunt d'Espanya". Rodríguez veu "una relació normalitzada entre la Generalitat i el govern espanyol" i sosté que és "un dels llegats més importants de la legislatura".
Isabel Rodríguez defensa que, quan van arribar a l'executiu, es van trobar "una Catalunya trencada per dins, trencada amb Espanya, una declaració unilateral d'independència i un referèndum il·legal", uns escenaris que ja assegura que són "part del passat" i que ara es troben immersos en el "diàleg" i "l'apropament dels llaços entre els catalans". Preguntada sobre el fet que entre altres comunitats pugui causar malestar el fet que Catalunya tingui "una atenció personalitzada per la taula de diàleg", la titular del Ministeri de Política Territorial creu que "no és una atenció personalitzada", sinó que el que hi havia era "un problema de convivència a conseqüència d'un conflicte que va intentar trencar les normes constitucionals i, per tant, era una amenaça" a tenir en compte. Aquesta "amenaça" la considera resolta.
En relació amb la taula de diàleg, Rodríguez ha confirmat que, ara com ara, "no hi ha una nova data" per reunir-se, tot i que els dos governs van acordar tornar-se a trobar abans de finals d'any. "És positiva la manera en què estem treballant, no és tan important retre comptes del que fem cada segon sinó forjar acords", ha indicat la portaveu del govern estatal. Per a més inri, la socialista considera que el fet que "a Catalunya li vagi bé és important per al govern d'Espanya". Retornant als acords i compromisos de la taula de diàleg, Isabel Rodríguez assevera que "els treballs estan iniciats, les modificacions en els estatuts, en els reglaments del Senat per aconseguir l'acord de la llengua i ampliar el seu ús cooficial".
Defensa Griñán i Chaves
Una altra de les qüestions de les darreres setmanes és la possible concessió d'un indult a José Antonio Griñán, expresident de la Junta d'Andalusia condemnat a 6 anys de presó pel cas de frau dels ERE. Sobre aquest cas, la ministra de Política Territorial explica que "el PSOE ja va assumir les seves responsabilitats en el seu moment i tant Chaves com Griñán van assumir també responsabilitats polítiques, al contrari del que passa i del que ha passat en altres partits". "Ara tenim sobre la taula l'anunci de la petició d'indult per part de la família, que nosaltres respectem absolutament i que estudiarem quan arribi el moment", ha detallat Rodríguez. "En tot cas, hi ha una qüestió que queda clara a tots els posicionaments judicials que s'han produït, i és que ni Chaves ni Griñán es van endur un sol euro de diners públics, ni per a ells ni per al seu partit", sosté la portaveu.