Un comunicat oficial de l'Estat d'Israel informa que no reconeix Catalunya però tampoc s'hi oposa, al contrari del que li demanava el govern espanyol, que va pressionar el govern presidit per Benjamin Netanyahu perquè fes una declaració contra el reconeixement de la República catalana.
La posició de Jerusalem és més pròxima a les posicions catalanes que no pas l'oposició expressada per Alemanya i França contra la República.
El comunicat, signat pel ministre d'Exteriors israelià, diu que "espera que la crisi interna a Espanya es resolgui ràpidament i pacíficament i mitjançant un ampli consens nacional". L'ambaixador d'Israel a Espanya, Daniel Kutner, va insistir aquest dimarts a no manifestar-se per no ficar-se en un "assumpte intern espanyol".
A més a més, el text indica que "Israel i Espanya comparteixen relacions duradores, fortes i amistoses, arrelades en el nostre patrimoni històric comú i valors democràtics compartits".
De la seva banda, el portaveu d'Exteriors israelià, Emmanuel Nahsón, ha negat de forma contundent que el president Puigdemont hagi demanat asil a Israel per eludir l'acció de la justícia espanyola i ha descartat la possibilitat que el president català pensi viatjar al país. "Això són notícies falses", ha afirmat el portaveu.
En medis polítics israelians s'apunta que la neutralitat d'Israel ha estat una reacció a l'hostilitat en fòrums internacionals per part d'Espanya, que al seu entendre és també una important finançadora d'organitzacions antisionistes i sovint ha criticat les accions d'Israel en el conflicte àrabo-israelià amb més duresa que altres països de la Unió Europea. El pronunciament del govern israelià ha tingut lloc quan diumenge està prevista una visita a Madrid del president israelià, Rueven Rivlin, amb motiu de l'aniversari de l'establiment de relacions diplomàtiques.