Itàlia ha engegat el polèmic pla d'externalitzar l'acollida migratòria a Albània, que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, vol seguir a escala comunitària. Ha sigut aquest dimecres quan un vaixell de l'Armada italiana ha arribat a Albània amb els 16 primers sol·licitants d'asil que Itàlia internarà en els centres d'identificació i retenció que s'han aixecat en el país balcànic, tirant endavant el controvertit sistema d'externalització de l'acollida migratòria fora de la Unió Europea. Segons mitjans de comunicació com El País, el pla de Giorgia Meloni ha començat amb un greu error: dos dels migrants deportats a Albània són menors i han hagut de ser retornats a Itàlia.

🔴 Així són els centres italians a l'estranger per migrants que Von der Leyen vol imitar
 

Els migrants van ser interceptats en mig de la mar després d'abandonar Líbia, mentre intentaven arribar a territori italià a través del Mediterrani central. Es tracta de deu ciutadans de Bangladesh i sis més d'Egipte, amb la previsió de ser sotmesos a controls sanitaris i d'identificació en el port de la localitat albanesa de Shëngjin —on s'ha activat un centre per gestionar les arribades—. "La policia estatal ha pres totes les mesures per a la seguretat i per a l'aplicació de procediments fronterers accelerats", han confirmat les autoritats albaneses.

Com és el centre d'acollida de migrants a Albània?

Els sol·licitants d'asil han arribat al primer centre a les 7.50 hores, per ser traslladats a un segon camp d'acollida, a Gjadër (a uns vint quilòmetres de distància). Durant la dictadura comunista, Gjadër va ser una base de la Força Aèria albanesa i està envoltada d'un mur de set metres d'alçada amb càmeres i altres sistemes de vigilància. Aquí hi seran aproximadament un mes, mentre les autoritats italianes verifiquen les sol·licituds. Per la seva banda, les forces de seguretat albaneses es limiten a vigilar el perímetre exterior.

Les dues instal·lacions són gestionades i controlades per les autoritats italianes, com a resultat de l'acord amb Tirana per externalitzar a territori albanès la gestió de la sol·licitud d'asil i la possible repatriació de persones rescatades en aigües mediterrànies que vulguin arribar a Itàlia. Estan operatius des de la setmana passada, quan el ministre italià de l'Interior, Matteo Piantedosi, va avançar que el trasllat d'"immigrants irregulars procedents del nord d'Àfrica" començaria al més aviat possible —a més de comentar que Europa s'ha fixat l'objectiu de "reforçar el sistema d'expulsions"—. Governs europeus com l'espanyol s'han mostrat reticents a mesures com aquestes, que ja van ser molt criticades al Regne Unit. Segons mitjans albanesos, la previsió és que hi arribin uns 36.000 sol·licitants d'asil cada any, en aplicació de l'acord.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!