L'entrevista de Jordi Évole al president Puigdemont ha començat amb tres minuts i 37 segons d'imatges de policies antiavalots, soroll d’helicòpters, gent manifestant-se pacíficament i el Palau de la Generalitat, a sobre de les quals hem sentit veus de diverses persones donant la seva opinió sobre el moment actual a Catalunya. La primera imatge de la conversa ha estat un primer pla de Carles Puigdemont que hem seguit veient quan Jordi Évole li ha comentat: “Crec que mai havia fet una entrevista amb tanta tensió a l’ambient. Qui està d’esquena a la porta soc jo, o sigui que si entra la Guàrdia Civil, avisi’m”. I el president li ha respost: “Però crec que no el vindran a buscar a vostè”.
I a partir d’aquí un únic i contundent “sí” a la primera pregunta: Es farà el referèndum?, i l'explicació de que la consulta es farà seguint el que preveu la Llei Electoral General. Aquí Évole ha entrat al detall sobre si als col·legis electorals hi haurà gent que garanteixi la legalitat de la consulta, sobretot pels partidaris del “no”, que no han fet campanya, que no estan mobilitzats i que no hi participaran. Resposta: “Si és cert el que han dit, que no hi havia una majoria independentista a Catalunya, esclar que sí que hi estaran representats”.
Llavors ha aparegut la metàfora del pastís. Évole li ha dit al president si a la pastisseria de la seva família feien els pastissos sense tenir els ingredients necessaris, com passa ara amb el referèndum. I ell ha respost que passa com amb els croissants, que tothom hi posa el seu toc. I que l’ingredient principal és l’acord i que aquest serà un croissant bo per la funció que fan els croissants.
Llavors han entrat en el percentatge mínim de participació perquè el resultat sigui vàlid. Évole li ha reclamat repetidament una xifra i el president ha repetit que la llei no en diu res. Això ha donat pas a la pregunta de: "Si no és pot fer la consulta, hi haurà DUI?". Puigdemont ha dit que no té res decidit ni aquest tema és sobre de la taula, però potser abans de que es plantegi, algú del Gobierno accepta fer un referèndum acordat. Évole li ha dit que dubta tant que passi això com que surti el No i ha recordat que el Gobierno no ha acceptat la invitació per participar al programa.
Següent tema, Évole passa declaracions de fa temps de Jordi Sánchez i Oriol Junqueras per plantejar-li al president contradiccions sobre la qüestió que els indepes buscaven la resposta que ha tingut l'Estat perquè els afavoreix. Seguidament, preguntes sobre si s’ha plantejat algun cop rebaixar la tensió existent (no), si hi ha hagut trucades d’algun mandatari europeu (no), si l'Estat encara és interlocutor (l'Estat sí, el Govern és una cosa diferent perquè està instal·lat al No).
- Han fet alguna cosa malament?
- Sí, força. La principal haver-nos cregut que era possible entendre’ns amb un govern espanyol que no compleix.
- Digui’n una altra que no acusi l’altre...
- No, no, ens acusem nosaltres...
(Évole riu molt)
- Però digui’n alguna que serveixi per vostès...
- Pactar amb el PP. La vegada del Majestic.
Seguidament ha sortit l’aprovació de la Llei del Referèndum i les formes. Évole ha repassant diverses lleis “menors” que necessiten 90 diputats del Parlament per ser aprovades, mentre que aquesta va ho ser per 72. Puigdemont li ha dit que va ser l’únic camí que van trobar. Évole ha expressat que n’hi havia un altre i que era haver tret un resultat més gran a les últimes eleccions. Puigdemont ha plantejat: "Amb 90 diputats, la proclamació de la independència hauria estat legítima? Sí, però estaríem al mateix debat que ara". Han debatut sobre si aquella majoria era prou qualificada o no, cosa que ha servit a Évole per dir-li al President, amb un to una miqueta més pujat que el que hi havia fins llavors, que si hagués convocat eleccions anticipades i hagués tret els 90 diputats, ara no existiria aquest debat sobre legitimitats. I aquí hi ha hagut un tall d’edició. I s’ha notat molt. Segurament d'un fragment poc important, o pel que sigui, però és que s’ha notat moltíssim. I això és un error per part de l’autor de l’entrevista perquè permet als seus crítics tenir arguments per veure-hi fantasmes. Encara que el fragment eliminat fos prescindible, s’hauria d’haver deixat. I el tema és més greu perquè al muntatge hem vist com al contraplà hi apareixia un Puigdemont que no responia la contundent afirmació (que no pregunta) del seu interlocutor i que feia un lleu moviment de cap que podria ser interpretat com que li donava la raó.
Tema desobediència: Està desobeint el President? Évole ha dit que sí i Puigdemont que no, que ell obeeix el Parlament i a la llei catalana. Tema prohibicions: Évole ha tret imatges de l’any 2014 quan els Mossos retiraven les urnes dels referèndums que diverses entitats van organitzar amb temes com el deute o la sobirania energètica i ha preguntat què li semblaven. Resposta: els Mossos obeeixen els jutges. Repregunta: Si el dia 1-O els Mossos retiren urnes, li semblarà bé? Reresposta: Si el jutge ho diu, sí. Però si milions de persones estan votant, seria poc sensat i no cal caure en desproporcions. En tot cas la gent estaria votant segons una llei del Parlament.
Quan Évole ha tret el tema de la convivència ho ha fet amb unes declaracions de Jordi Turull on, segons ell, qualificava els votants del No de súbdits i li ha dit al President: “quan preparava l’entrevista pensava que em diria que el seu portaveu no va estar afortunat”. Resposta: “Si es va interpretar com ho ha dit vostè és evident que no ha fet la formulació adequada...” i quan anava a seguir l’argument, nou tall d’edició. I novament s’ha notat molt. I segurament era necessari pel ritme televisiu, però un cop més m’han deixat a mitges i amb la sensació de que em perdia alguna cosa.
Seguidament, Évole ha recuperat un vídeo de Carme Forcadell del maig del 2013 i dient que aquesta mena de documents es veuen poc a Catalunya. Allà, la llavors presidenta de l’ANC hi deia que l'Estat, el PP i Ciutadans “són els nostres adversaris. La resta som el poble català i la resta som els que aconseguirem la independència”. Puigdemont ha dit que “si ha volgut dir que uns són catalans i els altres no, és un error i injust per la trajectòria de Carme Forcadell" perquè s'han fet molts esforços per fer una societat plural i integradora. I, de pas, ha defensat la feina que l'actual Presidenta del Parlament està fent a la institució.
Tema del referèndum del Kurdistan, que es fa aquest dilluns. Puigdemont ha dit que hi estava a favor, Évole li ha recordat que el 2014, al Parlament, va votar en contra del dret d'autodeterminació del Kurdistan i d'un referèndum del Sahara. I el President ha argumentat que no estaven convocats. Si té un moment, miri's que expliquen a la xarxa sobre aquesta qüestió perquè és una de les més polèmiques ja que els favorables a Puigdemont parlen de trampa, perquè la llavors Convergència va votar-hi en contra ja que no es reconeixia el dret d'autodeterminació dels pobles, i els contraris a Puigdemont parlen d'immens clatellot.
- Té por ser detingut els pròxims dies?
.... i per saber la resposta hem hagut d'esperar que acabés un tall publicitari de sis minuts i vint segons i que ha finalitzat amb un separador on hi deia “Jordi for President”. ¿?
Passat aquest temps ha arribat la resposta:
- El Fiscal General ha plantejat aquesta possibilitat. No m’agradaria però si ha de passar, farem front a qualsevol situació. En tot cas no seria una bona idea.
I la cosa ha acabat amb l'Évole demanant un pronòstic del Girona-Barça. Com per desengreixar una miqueta. Un clàssic ja de les entrevistes.
I si ara em pregunta que quina sensació m'ha quedat de l'entrevista, li diré que no ha estat gens còmoda i això m'agrada, però que no calia editar-la com s'ha editat. I que treure breus talls de fa anys de persones no presents dient coses en un context concret és efectiu de cara a l'espectacle perquè posa l'entrevistat en situacions complicades, però poc útil de cara a sentir els arguments del propi entrevistat.