El portaveu parlamentari d'Izquierda Unida (IU) i secretari general del PCE, Enrique Santiago, i el diputat de la formació Félix Alonso han reclamat al Ministeri de l'Interior "totes les dades" sobre l'espionatge als diputats d'Unides Podem per part de l'anomenada 'policia patriòtica' per ordre del PP durant el segon mandat de Mariano Rajoy. En concret, les dades que hi hagi des de les eleccions de desembre del 2015 fins al març del 2019. Els dos parlamentaris han presentat diverses iniciatives en el Congrés dels Diputats i en la primera reclamen al departament ministerial que actualment dirigeix Fernando Grande-Marlaska que doni compte per escrit de tot el que se sap d'aquests fets, ocorreguts quan el ministeri el dirigia el 'popular' Jorge Fernández Díaz.

Els parlamentaris de la formació d'esquerres pregunten també per les mesures disciplinàries que prendrà contra "els funcionaris policials implicats" i quins adoptarà "per a assegurar-se que no existeixi aquest tipus d'espionatge a figures electes en el futur". En la segona, i en clau més política, pregunten també per la valoració del govern espanyol —del qual IU en forma part com a partit integrat en la plataforma Sumar— sobre "les actuacions del Ministeri de l'Interior de Mariano Rajoy quant a l'espionatge de diputats del llavors grup d'Unides Podem” en les legislatures esmentades (2015-2016 i 2016-2019).

Espionatge de la 'policia patriòtica' a Unides Podem

Tot remet a la notícia que va destapar El País dimecres passat: la 'policia patriòtica' del PP va espiar 69 diputats d'Unides Podem entre 2015 i 2016 per tal de veure si podia trobar algun drap brut i afectar així la seva reputació. El mitjà va publicar detalls d’un informe de la Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional que ha arribat aquest juliol a mans del jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz. Aquest jutge va obrir al febrer una investigació judicial arran d’una denúncia de Podemos sobre les presumptes maniobres contra el partit de la policia i el Ministeri de l’Interior en època de Mariano Rajoy. Entre els diputats espiats hi havia Pablo Iglesias, Irene Montero, Yolanda Díaz, Ione Belarra, Pablo Bustinduy o Joan Baldoví. També els comuns Xavier Domènech, Aina Vidal i Joan Mena. En alguns casos se'n van fer fins a centenars de consultes a les bases de dades d'Interior sobre els diputats, a la recerca d’informació que pogués fer-se servir en contra seva.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!