La nova Izquierda Unida que lidera Antonio Maíllo s'ha marcat com a objectiu recosir l'espai a l'esquerra del PSOE i aconseguir una candidatura única per a les pròximes cites electorals, per la qual cosa caldrà "voluntat política de retrobada" per bastir ponts i sanar ferides entre les diverses formacions. La relació amb Podemos és la clau, en un moment de relacions trencades per la caïnita disputa amb el Sumar de Yolanda Díaz, que s'erigí en plataforma per aplegar totes les sensibilitats de l'espai de cara a les generals del 2023 —incloent-hi la IU d'Alberto Garzón— i que va desplaçar els de Ione Belarra i Irene Montero, ara fora del govern espanyol i autoconfinats al grup mixt en sentir-se "silenciats".

En aquest sentit, Maíllo, en l'esborrany de l'informe polític que exposarà el diumenge a la Coordinadora Federal, proposa allargar la mà a Podemos per a una nova aliança basada en el principi de "tots dins i sense vetos creuats". Els vetos van ser un dels motius del trencament entre Sumar i Podemos, amb especial transcendència pública el cas de l'exministra d'Igualtat Irene Montero, una línia vermella pels de Yolanda Díaz en la configuració de les llistes, cosa que va incendiar l'espai. Prèviament, tots plegats havien format part de la coalició Unidas Podemos i formaven part del govern de coalició de Pedro Sánchez.

El coordinador federal d'IU es compromet ara a mobilitzar tota l'organització per a construir confluències "competitives", en l'àmbit polític i social, que suposi un "revulsiu" després del mal cicle electoral d'enguany i "posi fi a la suma de febleses" que, assenyala, impera actualment en aquest espai polític. En el citat document, Maíllo assevera que ha mantingut interlocució amb totes les organitzacions de l'esquerra i totes li haurien transmès la seva vocació de teixir aliances per construir un programa de país comú.

antonio maíllo izquierda unida europa press
Antonio Maíllo, líder IU / Europa Press

Horitzontalitat i presa de decisions "entre iguals"

Per a evitar la fragmentació de cara al següent cicle electoral, IU planteja una unitat basada en una "coordinació entre iguals i una democratització en la presa de decisions", a més d'acabar la "confusió" de nomenclatures actual com és Moviment Sumar (partit) i Sumar (coalició). "Fa falta mètode de funcionament, que encara no existeix, i fa falta voluntat política de retrobament pensant en els interessos de la classe treballadora", aprofundeix. En aquesta línia, assenyala que la 'Convocatòria per la democràcia', que organitza IU per al 23 de novembre per a congregar a sindicats i col·lectius socials, ha de servir per a "canviar l'estat d'ànim", atreure a "nàufrags militants" i passar a l'"ofensiva" davant l'avanç reaccionari, construint mobilització i organització social.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!