El popular Jaime Martínez Llabrés ha assumit aquest dissabte l'Alcaldia de Palma amb els 11 vots del seu partit, després que Vox hagi decidit no donar-li suport. Durant el ple constitutiu, Martínez ha rebut la vara de la mà del fins ara alcalde de Palma en funcions, José Hila, que continuarà al consistori com a líder de l'oposició. Així, el PP torna al capdavant de l'Ajuntament de la capital de Mallorca després de vuit anys de governs de coalició d'esquerres, i ho fa per governar en minoria en rebutjar la proposta de Vox, que compta amb sis regidors.
🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE
Després de jurar el càrrec, el nou alcalde de Palma ha fet un breu discurs en què ha cridat a l'entesa i al consens a favor dels veïns de la ciutat. "Deixem de posar el punt d'atenció a les poques coses que ens separen", ha demanat. Així mateix, Martínez ha qualificat d'"extraordinari" el repte que afronta en els pròxims quatre anys i ha promès governar amb "autoexigència, vocació de servei públic, humilitat i diàleg". En aquesta línia, l'alcalde ha reiterat la importància del diàleg entre les forces polítiques i ha defensat un programa amb accions que girin al voltant de la cultura, l'esport i el medi ambient.
A banda, el popular ha assenyalat alguns dels objectius prioritaris del seu mandat, com és el cas de la neteja, la seguretat i la mobilitat. També ha apuntat la importància facilitar l'accés a l'habitatge i aplicar "una revolució fiscal" que afavoreixi les famílies i reactivi l'economia.
Votació i jurament
La votació per escollir l'alcalde de Palma ha estat nominal i ha acabat amb 11 vots per a Jaime Martínez Llabrés, vuit per al socialista José Hila, sis vots per a Fulgencio Coll, de Vox; tres per a Neus Truyol, de MÉS, i un per a Lucía Muñoz, d'EUIB-Unidas Podemos. Després de conèixer els resultats, Martínez Llabrés ha jurat el càrrec d'alcalde de Palma, seguint aquesta fórmula: "Juro per la meva consciència i el meu honor complir fidelment les obligacions del càrrec d'alcalde amb lleialtat al rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat així com l'Estatut d'Autonomia de Balears".
Alcaldies d'altres localitats de Balears
Pel que fa a altres municipis de Balears, el PP també ha recuperat els ajuntaments d'Eivissa i Calvià, mentre que els socialistes han aconseguit mantenir Inca, amb Virgilio Moreno, que tornarà a ser alcalde gràcies a un acord amb MÉS. A Eivissa, el popular Rafa Triguero ha assumit el càrrec, tal com estava previst després que aconseguís la majoria absoluta el 28 de maig, on va fer-se amb 15 dels 25 regidors del consistori. A Maó, el socialista Héctor Pons ha estat nomenat alcalde i ho ha fet amb el suport d'Ara Maó, amb qui encara han d'acabar de tancar un pacte.
En el cas de Ciutadella, el PSOE ha perdut l'alcaldia a causa del fracàs en les negociacions amb PSM-Més per Mallorca, que ha exposat en un comunicat que "després de llargues i intenses" converses no han pogut tancar cap pacte amb els socialistes per les condicions imposades des d'aquest partit. La falta d'entesa entre les formacions ha deixat la via lliure a la candidata del PP, Juana Mari Pons, que ha estat investida alcaldessa de Ciutadella i governarà en minoria.